Papers de Versàlia

Memòria d'activitats

2017

Dimecres 29 de novembre de 2017

Presentació a Sabadell del “Quadern Sophia de Mello”

Presentació a Sabadell del “Quadern Sophia de Mello

Presentació de l'acte per Josep Maria Ripoll.

Sophia de Mello

Sophia de Mello Breyner Andresen

Dimecres 29 de novembre, a les 7 de la tarda, va tenir lloc a la Sala d’exposicions Nau de L’Estruch, la “fàbrica de creació artística” municipal de Sabadell, la presentació del setè volum de la col·lecció “Quaderns de Versàlia”, que edita, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, el grup de poetes “Papers de Versàlia”.

El llibre està dedicat a Sophia de Mello Breyner Andresen, gran poeta i escriptora portuguesa, poc coneguda i mínimament traduïda en els àmbits català i castellà.

Portada Quadern

El volum presenta articles d’especialistes en la seva obra, poemes d’autors actuals inspirats en ella i, sobretot, una gran quantitat de traduccions inèdites, tant en català com en castellà, a càrrec de grans traductors i poetes, com ara Mireia Vidal-Conte, Gabriel de la S.T. Sampol o Joaquim Sala-Sanahuja, entre altres. Les il·lustracions són dibuixos originals de la pintora Natividad Ayala.

L’acte es va iniciar amb un petit fragment d’un documental de 1969, en què la poeta portuguesa llegeix algunes parts de la seva Ars Poètica III, de 1964. A continuació Joaquim Sala-Sanahuja va parlar de la cultura portuguesa i del paper de Sophia en la seva poesia. En la segona part es va fer una lectura de vuit poemes de Sophia de Mello, procedents de diversos llibres i èpoques, primer en la versió traduïda i publicada en el Quadern, i després en la versió portuguesa original, a càrrec de Bruna Feliciano.

Per cloure l’acte, que va comptar amb l’assistència d’un públic nombrós i fidel, en la tercera part alguns dels poetes que han publicat en aquest Quadern els seus poemes inèdits, van llegir-los al públic: Pilar Tejero Pérez, Carmen Ruiz Muñoz, Víctor Mañosa, Gertrudis Mira -llegits també per Bruna Feliciano-, Carles Camps Mundó, Toni Quero, Marcel Ayats i Josep Maria Ripoll.

Aviat es farà una segona presentació a Barcelona.

Targeta de la presentació (PDF 105 kb)
Cartell (234 kb)

Sala d’exposicions La Nau de L'Estruch
entrada per carrer Agricultura, 88. Sabadell.
http://lestruch.sabadell.cat


Diumenge 3 de setembre de 2017

"Solidaritat”

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

cartell festa major Sabadell 2017.

La lectura poètica que Papers de Versàlia organitza habitualment per la Festa Major ha girat enguany al voltant del tema de la solidaritat, en relació amb els innombrables conflictes polítics, socials i humanitaris que tenen lloc al món.

Com de costum, els poemes es van intercalar amb fragments musicals interpretats per la flautista Montserrat Munill, que va fer cinc intervencions entre les lectures.

L'acte va tenir lloc a l’auditori del 2n pis del Casal Pere Quart a les vuit del vespre, on el nombrós públic assistent va poder escoltar els poemes dels autors següents: Anton Carrera, Rosa Blàzquez, Marcel Ayats, Ferran Anell, Francesc Reina, Carmen Ruiz, Pilar Tejero, Víctor Mañosa, Maite Soler, Joan Calsina, Esteban Martínez, Miguel Ángel Garrido, David Madueño, Laia Prat i Josep Maria Ripoll.

12 de juny de 2017

Cicle de lectures "Dilluns poètics a la UES"

El poeta Marcel Ayats als Dilluns poètics a la UES

El poeta Marcel Ayats a la UES.

El poeta Marcel Ayat a la UES.

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

El dilluns12 de juny a les 7.30 de la tarda va tenir lloc la darrera sessió del cicle d’enguany, dedicat al fet creatiu.

A l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell, Marcel Ayats va anar explicant als assistents el seu procés evolutiu des dels primers llibres: l'evolució en la seva concepció Logo UES de l'escriptura i de la creació, i en la seva manera de compondre els poemes.

Es va lliurar al públic assistent un dossier amb poemes corresponents als diferents llibres publicats fins ara, des de "Naufragi silenciós d'ales cremades" (Ed. Columna, Premi L'Espurna del Clot, 1992) fins a "El cor palpita a la butxaca" de recent aparició a la col·lecció "Zona blanca".

Més informació sobre el cicle "Dilluns poètics a la UES"

5 de juny de 2017

Cicle de lectures "Dilluns poètics a la UES"

El poeta Josep Maria Ripoll als Dilluns poètics a la UES

Josep Maria Ripoll als Dilluns poètics a la UES.

El poeta Josep Maria Ripoll a la UES.

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

El dilluns 5 de juny a les 7.30 de la tarda va tenir lloc la quarta sessió del cicle de lectures d’enguany, dedicat al fet creatiu.

A l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell, Josep Maria Ripoll va anar explicant el seu procés evolutiu des dels primers llibres: Logo UES l'evolució en la seva concepció de l'escriptura i de la creació, i en la seva manera de compondre els poemes.

Es va lliurar al públic assistent un dossier amb poemes corresponents als diferents llibres publicats fins ara, des d'Homenatges i sàtires (2002) fins Interiors i paisatges, de recent aparició a la col·lecció "Zona blanca".

Més informació sobre el cicle "Dilluns poètics a la UES"

Dimecres 31 de maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

Esteban Martínez comenta poemes de la poeta jueva Hamutal Bar-Yosef

El poeta Esteban Martínez al Vapor Badia.

El poeta Esteban Martínez al Vapor Badia.

Hamutal Bar-Yosef

Hamutal Bar-Yosef

Dimecres 31 de maig a les 7 de la tarda al Vapor Badia de Sabadell va tenir lloc la darrera sessió del Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi" d’enguany.

El professor i poeta Esteban Martínez va llegir i comentar diferents poemes de la poeta jueva Hamutal Bar-Yosef, nascuda al 1940.

logo BIMS

A partir de l’única antologia publicada en castellà, "El lugar donde duele" Antología poética (1970-2010), a Vaso Roto Ediciones, Esteban Martínez va explicar l’origen de la vocació de la poeta, la seva relació amb la tradició literària hebrea i la seva postura en relació al sionisme.

Es va repartir al públic assistent el dossier amb els poemes seleccionats.

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

Dilluns 29 de maig de 2017

Cicle de lectures "Dilluns poètics a la UES"

El poeta Quilo Martínez als Dilluns poètics a la UES

Quilo Martínez als Dilluns poètics a la UES.

El poeta Quilo Martínez a la UES.

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

El dilluns 29 de maig a les 7.30 de la tarda va tenir lloc la tercera sessió del cicle de lectures d’enguany, dedicat al fet creatiu.

A l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) Quilo Martínez va explicar la seva evolució recent en la concepció de l'escriptura poètica, Logo UES havent deixat una mica de banda el registre més líric dels seus darrers llibres, per anar cap a una poesia que es torna a plantejar més directament els temes socials i la lluita política, com havia estat norma en la seva obra inicial.

Es va lliurar al públic assistent un dossier amb poemes inèdits recents, que van ser llegits per Araís Sierra.

Dossier amb poemes (pdf 155 kb)

Més informació sobre el cicle "Dilluns poètics a la UES"

Dimecres 24 de maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

La poesia de Toni Quero al Vapor Badia

El poeta Toni Quero al Vapor Badia.

El poeta Toni Quero al Vapor Badia.

Per cloure la segona part del cicle, que ha donat veu a quatre poetes sabadellencs, el dimecres 22 de maig a les 7 de la tarda va tenir lloc al Vapor Badia de Sabadell la lectura de poemes de Toni Quero presentat per Esteban Martínez.

Toni Quero (Sabadell, 1978) és llicenciat en Filologia Hispànica i treballa d’editor.

La seva primera obra, el poemari "Los adolescentes furtivos", fou guardonada el 2009 a Cotlliure amb el Premi Internacional de Literatura Antonio Machado. Traduït al francès, el llibre fou prologat elogiosament per Pere Gimferrer.

logo BIMS

Quero ha participat en diverses antologies i els seus poemes han estat publicats en revistes espanyoles, franceses i llatinoamericanes. L’octubre del 2016 va obtenir amb el seu segon llibre, "Párpados", el III Premi Dos Passos a la Primera Novel·la.

"Párpados", el viatge interior i físic d’una jove parella, ha estat publicat per l’editorial Galaxia Gutenberg al maig del 2017.

Dossier amb poemes (pdf)

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

Dilluns 22 de maig de 2017

Cicle de lectures "Dilluns poètics a la UES"

El poeta Esteban Martínez als Dilluns poètics a la UES

Quilo Martínez als Dilluns poètics a la UES.

El poeta Esteban Martínez a la UES.

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

El dilluns 22 de maig a les 7.30 de la tarda va tenir lloc la segona sessió del cicle d’enguany, dedicat al procés creatiu.

A l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell, Esteban Martínez va comentar el seu procés de treball recent, entre el 2014 i el 2017, centrat en tres obres amb els títols provisionals de "Palabra de la Hora", Logo UES "Génesis apócrifo" y "Esto es lo que queda" on s’hi pot veure una evolució des de la composició vers al cap a la prosa poètica. De la intemporalitat a la contemporaneitat explícita.

L’autor va anar llegint poemes de les diferents obres i, alhora, va anar explicant el seu esforç per aconseguir uns textos més despullats i directes, que fugen de la classificació tradicional dels gèneres.

Més informació sobre el cicle "Dilluns poètics a la UES"

Dissabte 20 de maig de 2017

Actes de reconeixement i d’homenatge a Robert Ferrer Chaler

Lectura de poemes amb Cafè Central i Papers de Versàlia al pati de la Casa Taulé

Homenatge a Robert Ferrer

Lectura del poeta Toni Clapés al pati de la Casa Taulé.

Robert Ferrer Chaler

Robert Ferrer Chaler

Dins els actes programats entre el 19 de maig i el 9 de juny de 2017 a Sabadell per honorar la figura de Robert Ferrer, director de l’Alliance i gran activista cultural, que va morir l’estiu passat, es va fer al pati de la Casa Taulé, seu de l’Alliance Française de Sabadell, una lectura de poemes amb Cafè Central i Papers de Versàlia el dissabte 20 de maig a les 12 del migdia.

En la primera part, després de la presentació d’Antoni Clapés, Denise Desautels va llegir poemes propis en francès, amb la corresponent traducció a càrrec de Dolors Udina. A continuació, Toni Clapés també en va llegir de Josep Palau i Fabre, Segimon Serrallonga i Teresa Pascual, poetes que havien estat a l’Alliance i havien plagut molt al Robert.

logo Alliance Française de Sabadell

En la segona part, després de la presentació de Josep Gerona, els poetes Josep Maria Ripoll, Esteban Martínez, Quilo Martínez, Víctor Mañosa, Toni Quero, Gertrudis Mira, David Madueño i Joaquim Sala-Sanahuja van llegir poemes propis en memòria de Robert Ferrer.

Programa dels actes d'homenatge a Robert Ferrer (pdf de 106 kb)

Divendres 19 de maig de 2017

Lectura de Papers de Versàlia a la "Nit d’Art" a la Fundació Bosch i Cardellach

Programa Nit d'Art

Acompanyant l’exposició “el vers dibuixat”, el divendres 19 de maig a les 7.45 de la tarda a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (carrer de la Indústria, número 18 de Sabadell), va tenir lloc una breu lectura de poemes a càrrec dels poetes Esteban Martínez, Josep Maria Ripoll i Marcel Ayats, membres de Papers de Versàlia, en el marc de la iniciativa cultural la Nit d’Art.

Programa de la Nit d'Art (jpg de 160 KB)

Dimecres 17 de maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi

La poesia d'Anna Garcia Garay al Vapor Badia

La poesía de Anna Garcia Garay en el Vapor Badia

La poeta Anna Garcia Garay al Vapor Badia.

Dins la segona part del cicle, que dóna veu a quatre poetes sabadellencs, el dimecres 17 de maig a les 7 de la tarda va tenir lloc la lectura de poemes d’Anna Garcia Garay presentada per Josep Maria Ripoll.

Anna Garcia Garay (Sabadell, 1972) va guanyar l’any 2006 el primer Premi de Poesia Miquel Martí i Pol del Principat d'Andorra amb el poema "Desfent camins" i el 2009 el tercer premi del concurs d’e-Poemes convocat per La Vanguardia amb el poema "Beatus ille".

logo Bims

El 2011 guanya el XVII Premi de Poesia Joan Llacuna d’Igualada amb l'obra Assassins de margarides, guardó que fa possible la publicació del seu primer llibre a l’editorial Viena. El 2012 obté l'onzè Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb Els mots encreuats, que va ser publicat per Edicions 62.

Manté actualment el blog AN<->NA de pensaments poètics (an-tavia-na.blogspot.com.es), i fins 2014 el blog Univers privat (univers-privat.blogspot.com.es).

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

Dimecres 10 de maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

La poesia de David Madueño al Vapor Badia

El poeta David Madueño al Vapor Badia de Sabadell.

El poeta David Madueño.

Dins la segona part del cicle, que dóna veu a quatre poetes sabadellencs, el dimecres 10 de maig a les 7 de la tarda va tenir lloc la lectura de poemes de David Madueño amb una presentació a càrrec de Marcel Ayats.

David Madueño (Sabadell, 1976) és Llicenciat en Filologia catalana, professor de llengua i literatura i crític literari. Fins al gener ha mantingut durant 11 anys el blog «llunÀtic» de crítica literària. Coordina la secció de lletres de la revista Quadern de Sabadell, i organitza els recitals Vespres de versos i vi a l'Aliança Francesa.

logo BIMS

Com a poeta, ha guanyat diferents premis i ha publicat fins ara tres llibres de poemes: "Desvetlla de mots és feina obscura" (2008), "Poesia per a carnívors" (2012) i "Els murs incerts" (2015).

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

dilluns 8 de maig de 2017

Cicle "Dilluns poètics a la UES"

El poeta Josep Gerona als Dilluns poètics a la UES

Josep Gerona a la UES.

El poeta Josep Gerona a la UES.

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

El dilluns 8 de maig a les 7.30 de la tarda va tenir lloc la primera sessió del cicle "Dilluns poètics a la UES" d’enguany, dedicat al procés creatiu.

Logo UES

A l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell, Josep Gerona va explicar el seu projecte actual i la seva manera de compondre els poemes.

Va lliurar al públic assistent un petit dossier amb sis poemes inèdits, cadascún en tres diferents estats de realització, des de la versió inicial fins a la final provisional. Per acompanyar el darrer va fer escoltar un fragment de la cantata 147 de Bach.

Més informació sobre el cicle "Dilluns poètics a la UES"

Diumenge 7 de maig de 2017

"Per Paul, per Robert i per Maria"

Clausura de l’exposició de Josep Gerona al Museu d'Art

Marcel Ayats comenta poemes del poeta àrab Adonis.

Josep Gerona i Josep Maria Ripoll al pati del Museu d'Art.

L'exposició de Josep Gerona, que ha restat oberta al Museu d'Art de Sabadell des del 15 de març, es va cloure el diumenge 7 de maig a les 12 h amb una conversa del pintor amb Josep Maria Ripoll, amic, poeta i crític, president de Papers de Versàlia.

Logo Museu d'Art de Sabadell

Sota la magnòlia del pati del Museu, el diàleg va abordar diferents aspectes de la feina de Josep Gerona, tant pictòrica com poètica, i la seva trajectòria des dels anys 80 fins a l’actualitat.

Targeta de l'exposició (PDF de 372 KB)

dijous 4 de maig de 2017

Presentació dels nous llibres de poemes de Josep Mª Ripoll i Marcel Ayats

Marcel Ayats comenta poemes del poeta àrab Adonis.

Marcel Ayats, Joaquim Sala Sanahuja i Josep Maria Ripoll a l'Espai F.O.C. de Sabadell

portada portada

El dijous dia 4 de maig va tenir lloc la presentació dels dos nous llibres de la col·lecció "Zona blanca" de Papers de Versàlia: Interiors i paisatges de Josep Maria Ripoll, a càrrec de de Joaquim Sala-Sanahuja, i El cor palpita a la butxaca de Marcel Ayats, a càrrec de de Josep Maria Ripoll.

logo Espai FOC

L'acte es va fer a l'Espai F.O.C. de Sabadell, a la Via Massagué 5-7, a dos quarts de nou del vespre.

Targeta de la presentació (36 KB)


De maig a juny de 2017

Nova edició del cicle de poesia

Dilluns poètics a la UES: el procés creatiu

Cartell del Cicle de lectures, obra de Natividad Ayala.

Cartell del cicle, obra de Natividad Ayala.

A partir de dilluns vinent, 8 de maig, tindran lloc cinc lectures de poesia a l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell a les 7.30 de la tarda. Aquest any el cicle estarà dedicat al "procés creatiu".

Cada sessió serà protagonitzada per un dels poetes del grup "Papers de Versàlia", que llegirà poemes i explicarà el seu procés de treball.

El programa del cicle és el següent:

- 8 de maig: Josep Gerona
- 22 de maig: Esteban Martínez
- 29 de maig: Quilo Martínez
- 5 de juny: Josep Maria Ripoll
- 12 de juny: Marcel Ayats

logo UES

Entrada lliure.
Organitza: UES - Secció de Cultura i Papers de Versàlia.

UES - Unió Excursionista de Sabadell
Carrer de la Salut, 14 -16, Sabadell
Telèfon 93 725 87 12
www.ues.cat

Dimecres 3 de maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

La poesia de Víctor Mañosa al Vapor Badia

El poeta Víctor Mañosa al Vapor Badia de Sabadell.

El poeta Víctor Mañosa al Vapor Badia de Sabadell.

Per iniciar la segona part del cicle, que dóna veu a quatre poetes sabadellencs, el dimecres 3 de maig a les 7 de la tarda va tenir lloc la lectura de poemes de Víctor Mañosa, amb una presentació a càrrec de Josep Gerona.

Víctor Mañosa (Sabadell, 1971) és Doctor en Matemàtiques i professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a la seu de Terrassa. Autor dels següents llibres de poesia: Liquen (1993-1996), L’home que mira perplex (1996-2006), Lobishome (2006-2009), Stramonium (2007-2011) i Devesa oculta.

Manté des de 2007 el blog «Catàleg de desficis» on aboca regularment les seves reflexions sobre la vida i l’art. Des del 2004 ha col·laborat assíduament en les lectures i publicacions de Papers de Versàlia. La seva poètica consisteix a «intuir la pervivència del misteri en certs fets trivials» i, com deia Bartra en una conferència de 1969, «servir als drets indeclinables de l’ésser humà en el sentit de la vida lliure i total» en un món cada cop més deshumanitzat.

logo BIMS

Mañosa va acompanyar la seva lectura de comentaris sobre els poemes, així com de la projecció d’imatges que s’hi relacionen.

Dossier amb poemes (pdf)

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

dimecres 26 de març de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

Marcel Ayats comenta poemes del poeta àrab Adonis

Marcel Ayats comenta poemes del poeta àrab Adonis.

El poeta Marcel Ayats al Vapor Badia.

Iehuda Amichai

Adonis

La quarta sessió del cicle va tenir lloc el dimecres 26 d’abril a les 7 de la tarda.

El poeta Marcel Ayats va llegir i comentar diferents poemes del poeta sirià-libanès Ali Ahmad Said Esber (conegut amb el pseudònim Adonis), nascut el 1930 i considerat un dels aspirants al premi Nobel de literatura.

Ayats va destacar el caràcter obert de l’obra de l’autor –que dona peu a diferents interpretacions-, així com l’elevada quantitat de variants que aquesta presenta, i que fa que se la pugui veure en contínua transformació.

logo BIMS

Com de costum, es va repartir entre el públic la breu selecció de poemes comentats.

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

Dimecres 26 d’abril de 2017

Inauguració de l'exposició «el vers dibuixat» a la Fundació Bosch i Cardellach

Inauguració de l'exposició 'el vers dibuixat' a la Fundació Bosch i Cardellach

A les 8 de la tarda a la seu de la Fundació (carrer de la Indústria 18, baixos, Sabadell), va tenir lloc la inauguració de la mostra de dibuixos originals apareguts en els sis primers Quaderns de Versàlia: Rilke, Dickinson, Ungaretti, Auden, Éluard i Pasolini.

Davant un públic nombrós, van fer la presentació Maria Marín, responsable del muntatge de l’exposició, i Josep Gerona i Josep Maria Ripoll, membres de Papers de Versàlia i alhora de la Fundació.

logo Fundació Bosch i Cardellach

Els dibuixos exposats són obra, respectivament, dels següents artistes il·lustradors: Joan Zafra, Natividad Ayala, Leonor Bescós, Ramiro Fernández, Josep Gerona i Jerónimo Prieto.

L’exposició restarà oberta fins al mes d’octubre de 2017.

Targeta exposició (jpg de 41 kb).
Més informació: web de la Fundació.

Dimecres 5 d’abril de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

L'obra del poeta jueu Iehuda Amikhai al Vapor Badia amb Josep Mª Ripoll

El poeta Josep Mª Ripoll al Vapor Badia.

El poeta Josep Mª Ripoll al Vapor Badia.

Iehuda Amichai

Iehuda Amichai

La segona sessió del cicle de lectures poètiques va tenir lloc el dimecres 5 d’abril a les 7 de la tarda.

El crític i poeta Josep Maria Ripoll va situar l’obra del poeta jueu Iehuda Amikhai (1924-2000) en relació a les tradicions anglesa i hebrea i en va destacar la seva preocupació humanista per sobre de les ideologies.

logo BIMS

Va anar llegint i comentant diferents poemes de l'autor. Alguns d'ells els trobareu a la selecció del dossier que es va repartir al públic assistent i que podeu descaregar en format pdf.

Dossier amb poemas (pdf)

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

Divendres 31 de març de 2017

Presentació-lectura del Quadern "Pier Paolo Pasolini" a La Xina Art (Barcelona)

Presentació-lectura del Quadern 'Pier Paolo Pasolini' a La Xina Art

Intervenció inicial de Josep Gerona a La Xina Art.

Portada llibre
Sophia de Mello Breyner Andresen

Pier Paolo Pasolini

A les 7.30 de la tarda del divendres 31 de març a la seu de la galeria La Xina Art, al barri del Raval de Barcelona (carrer de l'Hort de la Bomba, 6 baixos) va tenir lloc, primerament, una breu presentació de Papers de Versàlia i de la publicació “Quadern Pasolini”.

A continuació, Arnau Pons, que hi ha col·laborat amb un article i un poema inèdit, ens va parlar de l’autor italià i de la seva obra. Després el més important, una lectura d’alguns poemes de Pasolini, en la versió original italiana (gràcies a la Júlia) i en les traduccionslogo publicades al volum.

logo La Xina ART

Per cloure l'acte, alguns dels poetes participants en l'edició van fer la lectura dels seus poemes respectius.

El volum, de 320 pàgines, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Banc Sabadell, inclou articles d’especialistes, un gran nombre de traduccions inèdites logo Fundació Banc Sabadell i un conjunt notable de poemes motivats inèdits. Ha estat il·lustrat amb 14 dibuixos originals del pintor Jerónimo Prieto.

dimecres 29 de març de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

Josep Gerona comenta poemes del poeta palestí Mahmud Darwix

Josep Gerona comenta poemes del poeta palestí Mahmud Darwix

El poeta Josep Gerona al Vapor Badia de Sabadell.

Mahmud Darwix

Mahmud Darwix

El començament del nou cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi" (que durarà fins al 24 de maig) va tenir lloc el dimecres 29 de març a les 7 de la tarda al Vapor Badia de Sabadell.

Davant de vint persones, Josep Gerona va fer primer una presentació del poeta palestí Mahmud Darwix (1941-2008) i la seva biografia, per anar després llegint i comentant poemes i fragments de la seva obra, concretament dels llibres «En presencia de la ausencia», «Menos rosas» i «Como la flor del almendro o allende».

logo BIMS

Com en totes les sessions, es va lliurar al públic assistent un dossier per seguir millor la lectura.

Dossier amb poemes (PDF).

Més informació sobre el cicle "Llegir poesia en temps de crisi"

De març a maig de 2017

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi"

Inici d'una nova edició del Cicle poètic al Vapor Badia

Poetes de Palestina i Israel.

Els poetes Mahmud Darwix, Iehuda Amikhai, Hamutal Bar-Yosef i Adonis (d'esquerra a dreta).

Víctor Mañosa, David Madueño, Anna Garcia Garay i Toni Quero.

Els poetes Víctor Mañosa, David Madueño, Anna Garcia Garay i Toni Quero (d'esquerra a dreta).

El cicle de poesia "Llegir poesia en temps de crisi" que Papers de Versàlia organitza anualment tindrà enguany dues parts.

En les primeres quatre sessions presentarem l'obra de rellevants poetes àrabs i jueus.

En un moment històric en què els petits passos cap a la pau a Israel es veuen amenaçats per la nova administració americana de Trump, que dona ales a l'extrema dreta jueva, ens ha semblat del tot pertinent enfocar aquestes noves lectures de "poesia en temps de crisi" per donar a conèixer la veu d'alguns poetes dels pobles que pateixen aquesta llarga guerra: Mahmud Darwix, Iehuda Amikhai, Hamutal Bar-Yosef i Adonis.

Pel que fa a les darreres quatre sessions, presentarem l'obra de quatre poetes sabadellencs actuals, d'una generació més jove que la nostra. Volem contribuir així a fer més visible i reconeguda la seva feina, que ja ha donat alguns fruits importants. Els invitats seran Víctor Mañosa, David Madueño, Anna Garcia Garay i Toni Quero.

logo BIMS

El començament del nou cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi" (que durarà fins al 24 de maig) tindrà lloc dimecres 29 de març amb la presentació del poeta palestí Mahmud Darwix (1941-2008) a càrrec de Josep Gerona, a les set de la tarda a la biblioteca Vapor Badia (carrer de les Tres Creus, 127, Sabadell).

Per a les següents sessions, podeu consultar aquí el Programa del Cicle.

18 març de 2017

Recital poètic a favor de Proactiva Open Arms

Cartell Recital poètic a favor de Proactiva Open Arms

Cartell del Recital poètic

Papers de Versàlia col·labora en el recital poètic que es farà el dissabte 18 de març a les 17.30 hores a Cal Balsach, Centre Cívic de la Creu Alta de Sabadell (Carretera de Prats de Lluçanès, 2) a favor de l'ONG Proactiva Open Arms.

Proactiva Open Arms és una organització no governamental de Badalona, la principal missió de la qual és rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa.

Més informació al cartell.
www.proactivaopenarms.org

Dissabte 18 de març de 2017

Presentació-lectura del Quadern "Pier Paolo Pasolini" a Librerío de la Plata (Sabadell)

Presentació-lectura del Quadern Pier Paolo Pasolini a Librerío de la Plata

Josep Gerona i Francisco Sánchez a la llibreria Librerío de la Plata.

Iehuda Amichai

Pier Paolo Pasolini

El 18 de març, en l’àmbit íntim i acollidor de la llibreria sabadellenca Librerío de la Plata (carrer de Sant Jaume, 8, Sabadell), a les 8.30 de la tarda va tenir lloc la lectura del “Quadern Pasolini” davant d’un públic atent i motivat. En primer lloc, Josep Gerona va fer la presentació del poeta i de la publicació.

Portada llibre

Després es van llegir tres poemes, en la versió catalana i/o castellana, i també en la versió italiana, a càrrec de Francisco Sánchez: Datemi rose e gigli, Frammento epistolare al ragazzo Codignola i Supplica a mia madre.

Per cloure l'acte, alguns dels poetes participants en l'edició que hi eren presents, van fer la lectura dels seus poemes respectius.

logo llibreria Librerío de la Plata

El volum, de 320 pàgines, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Banc Sabadell, inclou articles d’especialistes, un gran nombre de traduccions inèdites i un conjunt notable de poemes motivats inèdits. Ha estat il·lustrat amb 14 dibuixos originals del pintor Jerónimo Prieto.

dimecres 26 de març de 2017

"Per Paul, per Robert i per Maria"

Josep Gerona inaugura una exposició al Museu d'Art de Sabadell

Josep Gerona inaugura una exposició al Museu d'Art

Josep Gerona al Museu d'Art de Sabadell.

El dimecres 15 de març a les 20 h. Josep Gerona, poeta i membre de Papers de Versàlia, va inaugurar la seva exposició al Museu d’Art de Sabadell amb molta assistència de públic.

Dibuix de Josep Gerona

Dibuix de Josep Gerona

Sota el títol "Per Paul, per Robert i per Maria" hi presenta un conjunt de pintures i dibuixos que suposen la represa de la seva activitat pictòrica després del parèntesi de sis anys pel dol per la seva filla Maria.

És percep un cert canvi d'estil respecte a la seva obra anterior, ja que, segons explica ell mateix en el full de mà, «voldria entrar amb la pintura en un altre món més d’aire, més imaginari, més subtil i, en certa mesura, més lliure de les cadenes o dimensions d’allò amb aparença de “real”».

Logo Museu d'Art de Sabadell

L'exposició restarà oberta fins el diumenge 7 de maig i es clourà aquell dia amb una activitat a les 12 h: una conversa del pintor amb Josep Maria Ripoll, amic, poeta i crític, president de Papers de Versàlia, sobre l'art i la pintura.

Targeta de l'exposició (PDF de 372 KB)

Dimarts 14 de febrer de 2017

Presentació del Quadern "Pier Paolo Pasolini" a la Fundació Tàpies (Barcelona)

Esteban Martínez fent la presentació de l'acte a la Fundació Tàpies (Barcelona)

Esteban Martínez fent la presentació de l'acte a la Fundació Tàpies (Barcelona).

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini

A la seu de la Fundació Antoni Tàpies i a les 7 de la tarda, va tenir lloc la presentació a Barcelona del nou llibre de la col·lecció "Quaderns de Versàlia", sobre el poeta Pier Paolo Pasolini, més conegut com a director de cinema, que va ser assassinat a principis de novembre de 1975, ara fa quaranta-un anys.

Davant un públic atent i nombrós –unes cinquanta persones–, Esteban Martínez va fer la presentació de l’acte en nom de Papers de Versàlia.

A continuació, Francesco Luti ens va parlar de la presència de Pasolini a Barcelona i de la seva relació amb José Agustín Goytisolo, i després Arnau Pons, a partir de les relacions entre les obres de Pasolini, Pound i Blai Bonet, va plantejar diferents qüestions de fons sobre la naturalesa de l’art i de la poesia: l’art com contradicció o contestació, fins i tot amb la pròpia institució de la Literatura –molt visible en els casosFundació Antoni Tàpies de «separació» radical, com en Celan, Artaud o Pasolini–; l’herència literària com a construcció, o el paper de la poesia en la recerca de la lucidesa del llenguatge...

En la segona part, Carlos Vitale i Narcís Comadira van llegir les seves versions d’alguns poemes de Pasolini publicades al llibre; i després els vam poder escoltar en la versió original italiana a càrrec de Maria-Rosa Monferrer Pedrós.

logo Fundació Tàpies

El volum, de 320 pàgines, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Banc Sabadell, inclou articles d’especialistes, un gran nombre de traduccions inèdites i un conjunt notable de poemes motivats inèdits. Ha estat il·lustrat amb 14 dibuixos originals del pintor Jerónimo Prieto.

Dimecres 1 de febrer de 2017

Presentació del Quadern "Pier Paolo Pasolini" a Terrassa

Presentació del Quadern 'Pier Paolo Pasolini' a Terrassa

Presentació de l'acte per Jorge Fernández, d'Amics de les Arts (Terrassa).

A la seu d'Amics de les Arts i a les 7 de la tarda, va tenir lloc la presentació a Terrassa del nou llibre de la col·lecció "Quaderns de Versàlia", sobre el poeta Pier Paolo Pasolini, més conegut com a director de cinema, que va ser assassinat a principis de novembre de 1975, ara fa quaranta-un anys.

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini

El volum, de 320 pàgines, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Banc Sabadell, inclou articles d’especialistes, un gran nombre de traduccions inèdites i un conjunt notable de poemes motivats inèdits. Ha estat il·lustrat amb 14 dibuixos originals del pintor Jerónimo Prieto.

En primer lloc, Josep Maria Ripoll va fer una presentació del volum i dels altres dos membres de la taula: Josep Maria Lluró, autor d’un article del llibre, i Francisco Sánchez, qui després va llegir els poemes en la versió original italiana. A continuació Josep Maria Lluró va fer una brillant explicació de la poètica pasoliniana, present no només en la poesia, sinó en tota la seva obra creativa i en la pròpia vida, mostrant-nos les claus dels traumes originals sobre els quals es va bastir la seva trajectòria.

En la segona part de l’acte es va procedir a la lectura de cinc dels poemes traduïts al llibre, en la versió original italiana i en les traduccions publicades al volum: logo Amics de les Arts Datemi rose e gigli, Frammento epistolare al ragazzo Codignola, Il mio cuore deccene, Supplica a mia madre i Versi del testamento.

Per cloure l'acte, alguns dels poetes participants en l'edició van fer la lectura dels seus poemes motivats respectius.

Memòria d'activitats »