Papers de Versàlia

Memòria d'activitats

2019

Dimecres 4 de desembre de 2019

Presentació a Sabadell del nou Quadern "Cecília Meireles"

El poeta Esteban Martínez a la llibreria La Central (Barcelona)

D'esquerra a dreta, Raimon Gil, Valèria De Araújo, Josep Maria Ripoll, Joaquim Sala-Sanahuja i Esteban Martínez.

Portada llibre

Dimecres 4 de desembre, a les set de la tarda, va tenir lloc a la sala d’exposicions de L'Estruch (entrada per carrer Agricultura 88, Sabadell) la presentació del número IX de la col·lecció Quaderns de Versàlia, dedicat a la gran poeta brasilera Cecília Meireles (1901-1964).

Davant una vintena de valents que van desafiar la forta pluja, la taula era formada per Josep Maria Ripoll, Raimon Gil, Valèria De Araújo, Joaquim Sala-Sanahuja i Esteban Martínez. Primer Joaquim Sala va presentar la poeta i a continuació es van llegir una desena de poemes seus, en la versió traduïda i en la versió original.

Cecília Meireles

Cecília Meireles

Per cloure l’acte, alguns dels poetes presents van llegir també els seus poemes inèdits publicats en homenatge a la poeta.

El volum de 340 pàgines porta il·lustracions de la pintora sabadellenca Montserrat Senserrich i consta, com és habitual, de tres seccions. La primera conté tretze articles sobre la figura i l'obra poètica de Cecília Meireles. En la segona s'hi troben les traduccions del seus poemes, a càrrec de Núria Busquet, Raimon Gil, Valéria De Araújo, José Ángel Cilleruelo i Joaquim Sala-Sanahuja. I en la darrera, un seguit de poemes inèdits inspirats en els versos de Cecília, amb la participació de poetes com Ketty Blanco Zaldivar, Verónica Arana, Corina Oproae, Alfons Navarret o Xavier Farré, entre altres.

Targeta d'invitació a la presentació (50 KB)

L’edició de la col·lecció és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

logos

Dissabte 16 de novembre de 2019

Lectura del poema "Liberté" de Paul Éluard al Museu Picasso de Barcelona

El poeta Esteban Martínez a la llibreria La Central (Barcelona)

El poeta Josep Gerona en un moment de la lectura.

En el marc de l'exposició "Pablo Picasso-Paul Éluard, una amistat sublim" del Museu Picasso de Barcelona, que es pot visitar fins el 15 de març de 2020, Vicenç Altaió va organitzar-hi la lectura pública del famós poema "Liberté" de 1941 durant 12 hores seguides en el pati Finestres del palau del carrer Montcada.

Entre el centenar de convidats, va invitar a participar en la lectura els membres de Papers de Versàlia, que havien publicat l'any 2015 el "Quadern de Versàlia V", dedicat al gran poeta francès. Hi van poder assistir Esteban Martínez i Josep Gerona, que van llegir el poema en castellà i català, respectivament, amb els números de lector 87 i 88.

Targeta acte (67 kb)
Poema "Liberté" (1941) de Paul Éluard en francès, català i castellà en PDF.
Article a la revista digital "Núvol"

Del 6 de novembre al 5 de desembre de 2019

Xarxa de versos: el paraigua de Joan Brossa

Exposició en homenatge a Joan Brossa

El poeta Esteban Martínez a la llibreria La Central (Barcelona)

Parlament de Joan Llonch, president de Belles Arts, en la presentació.

Ampliar

Dins la celebració de l'Any Joan Brossa, en el centenari del seu naixement, Papers de Versàlia ha volgut organitzar aquest homenatge que recull prop de cent poemes inèdits escrits en postals i compostos expressament per poetes dels Països Catalans i de la resta de l'Estat. Amb aquest material hem preparat ara l’exposició i posteriorment n’editarem Paraigua Brossaun llibre en la nostra col·lecció «Zona blanca».

Per evocar la figura i l’obra de Joan Brossa, l'exposició presenta un element volumètric central –una instal·lació integrada per un paraigua, una tauleta i dues cadires– i la reproducció de tots els poemes en fulls enganxats a les parets de la sala. Del paraigua suspès del sostre, en penja la «xarxa de postals escrites» que baixa fins a la tauleta, a sobre de la qual hi ha un llibre de beceroles confegit artesanalment.

En l’acte d’inauguració, amb l’assistència d’un públic nombrós, després de la presentació general feta per Joan Llonch, president de l’Acadèmia, Josep Gerona va explicar l’origen i el sentit del projecte que, amb esperit brossià, reutilitza postals i altres materials procedents de l’Alliance Française de Sabadell, l’entitat que de la mà del seu fundador, Robert Ferrer, va ser durant quaranta anys un motor cultural de primer nivell per a la ciutat de Sabadell. Resultant doncs així la present exposició un doble homenatge, a Joan Brossa i a Robert Ferrer.

En aquesta mostra hi participen els poetes següents:

Rosana Acquaroni – Vicenç Altaió – José Antonio Arcediano – Miguel Arche – Núria Armengol – Mari Carme Arnau – Natividad Ayala – Marcel Ayats – Josep-Ramon Bach – Zhivka Baltadzhieva – Ramón Bascuñana – Vicenç Calonge – Agustín Calvo Galán – Begoña Callejón – Anton Carrera – Carles Cervelló – José Ángel Cilleruelo – Juan Cobos Wilkins – Narcís Comadira – Mireia Companys – Teresa Costa-Gramunt – Montserrat Costas – Jaume Creus – Miquel Desclot – Carles Duarte – Xavier Farré – Mar Fontana – Feliu Formosa – Trinidad Gan – Javier García Cellino – Jose Luis García Herrera – María García Zambrano – Gemma Gelabert – Pau Gener – Josep Gerona – Cristina Giménez – Valentí Gómez Oliver – Susanna Gonzàlez Turigas – Peter Grimsditch – Jaume Huch – Jordi Julià – Jordi Junyent – Alberto Lapeña – Vicenç Llorca – David Madueño – Víctor Mañosa – Lucas Margarit – Rubén Martín – Esteban Martínez – Sílvia Melgarejo – Ricard Mirabete – Mònica Miró Vinaixa – Ma. Cinta Montagut – Sònia Moya – Ángel Muñoz Jiménez – Alfons Navarret – Pilar Navío Masegosa – Violeta Nicolás – Cèlia Nolla – Isabel Oliva Prat – Corina Oproae – Isabel Ortega – Jordi Pàmias – Francesc Parcerisas – Marta Pérez i Sierra – Laia Prat – Jèssica Pujol – Toni Quero – Josep Maria Ripoll – Ricard Ripoll – Òscar Rocabert – Maria Romaní – Xavier Rovella – Jacint Sala – Joaquim Sala-Sanahuja – Josefina Sánchez – Lluís Servera – Pilar Tejero Pérez – Mamen G. de la Torre – Josep Maria Uyà – Enrique Villagrasa – Jordi Vintró – Jordi Virallonga – Carlos Vitale – Juan Zafra – Xavier Zambrano

LOGO BBAA

Sala Cub d’Assaig de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

Exposició del 6 de novembre al 5 de desembre de 2019

Targeta exposició (59 kb)
Cartell Més Brossa (pdf de 627 kb)
Full sala exposició (pdf de 316 kb)

Diumenge 8 de setembre de 2019

"Poemes d’amor”

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Dedicatòria de l'acte per Víctor Mañosa.

A l'auditori del Casal Pere Quart, a les vuit de la tarda del diumenge 8 de setembre, va tenir lloc la lectura poètica que Papers de Versàlia organitza habitualment per la Festa Major, aquesta vegada un recull de poemes d’amor de diferents autors, que va ser dedicada a la Maru Tienda.

Portada llibre

El nombrós públic assistent, una norantena de persones, va poder seguir amb el full de mà la lectura dels 26 poemes triats, a càrrec d' Esteban Martínez, Marcel Ayats, Víctor Mañosa, David Madueño i Josep Gerona. L’acte va ser conduït per Josep Maria Ripoll, que també va llegir un poema seu.

Els poemes es van intercalar amb els següents fragments musicals, interpretats per la flautista Montserrat Munill i el pianista Jordi de la Torre...

Dijous 27 de juny de 2019

"El lento aprendizaje de la paciencia"

Presentació del nou llibre d'Esteban Martínez a Barcelona

Presentació del nou llibre d'Esteban Martínez a Barcelona: 'El lento aprendizaje de la paciencia'

Esteban Martínez amb el seu nou llibre a la llibreria La Central (Barcelona).

Portada llibre

El passat dia 27 de juny es va presentar a la llibreria La Central, del carrer Mallorca de Barcelona, el darrer títol d'Esteban Martínez Serra: "El lento aprendizaje de la paciencia".

El llibre, editat per Bartleby i prologat per Xavier Farré, poeta i traductor reconegut, es format per cinc seccions lligades subtilment per la perspectiva pacient que només el temps pot proveir-nos.

Logotip Llibreria La Central de Barcelona.

La presentació davant una trentena d'assistents va anar a càrrec del també poeta i membre del grup Papers de Versàlia Josep Gerona.

A continuació l'autor va realitzar una lectura comentada dels poemes.

Dissabte 1 de juny de 2019

«Escritura de estío» de Alejandro Duque Amusco

Presentació a la llibreria Animal Sospechoso (Barcelona)

El poeta Alejandro Duque Amusco.

Portada llibre

Papers de Versàlia va presentar el nou llibre de la col·lecció Zona blanca, núm. 16, titulat «Escritura de estío», del poeta Alejandro Duque Amusco. El volum de 98 pàgines aplega els poemes de tradició oriental (tannka y haiku) que l'autor ha anat publicant al llarg de la seva dilatada trajectòria. Les il·lustracions són de l'artista Eriko Miura.

logo librería Animal Sospechoso

L'acte va tenir lloc a la llibreria Animal Sospechoso de Barcelona, carrer de Ventalló 9, el dissabte 1 de juny a les 13 h. amb la llibreria plena de públic. Esteban Martínez va presentar l'acte en nom de Papers de Versàlia; Jaume Boix, director d'El Ciervo, va glosar la figura humana del poeta i Alejandro va comentar i va llegir alguns dels poemes publicats al llibre.

Targeta de l'acte (70 KB)

Dimecres 29 de maig de 2019

Presentació del llibre «Escritura de estío» a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

El poeta Alejandro Duque Amusco

El poeta Alejandro Duque Amusco.

Portada llibre

Papers de Versàlia va presentar amb notable afluència de públic el nou llibre de la col·lecció Zona blanca, núm. 16, titulat «Escritura de estío», del poeta Alejandro Duque Amusco.

El volum de 98 pàgines aplega els poemes de tradició oriental (tannka y haiku) que l'autor ha anat publicant al llarg de la seva dilatada trajectòria. Les il·lustracions són de l'artista Eriko Miura.

logo Academia Belles Arts de Sabadell

L'acte va tenir lloc a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, el dimecres 29 de maig a les 7 de la tarda i va comptar amb les presentacions de Javier Cantero i Esteban Martínez, i la lectura i comentari de poemes per part de l'autor.

Targeta de l'acte (56 KB)

Dimarts 28 de maig de 2019

Presentació del llibre «Saba d'Ells» a la llibreria Laie de Barcelona

Presentació del llibre «Saba d'Ells» a la llibreria Laie de Barcelona

Presentació de Josep Maria Ripoll.

Portada

Papers de Versàlia va presentar el nou llibre de la col·lecció Zona blanca, núm. 17, que ha editat en homenatge a la "Colla de Sabadell" en el seu centenari, titulat "Saba d'ells".

El volum de 190 pàgines aplega poemes de 26 autors sabadellencs, o gairebé, que han volgut participar en l’homenatge a Francesc Trabal, Armand Obiols i Joan Oliver. Les il·lustracions i la coordinació són de Josep Gerona.

L'acte va tenir lloc a la llibreria Laie de Barcelona, carrer de Pau Claris, logo llibreria LAIE el dimarts 28 de maig a les 7 de la tarda i va comptar amb la lectura de poemes per part de Josep-Ramon Bach i Esteban Martínez.

Targeta de l'acte (PDF 90 KB)

Dimecres 15 de maig de 2019

Presentació del nou llibre «El lento aprendizaje de la paciencia» d'Esteban Martínez

El poeta Esteban Martínez Serra

El poeta Esteban Martínez Serra.

Portada libro

El passat dia 15 de maig es va presentar a la llibreria La llar del llibre de Sabadell el darrer títol del poeta Esteban Martínez Serra: "El lento aprendizaje de la paciencia". El llibre, editat per Bartleby Edit. i prologat per en Xavier Farré, poeta i traductor reconegut, es composa de 5 seccions lligades subtilment per la perspectiva pacient que només el temps pot proveir-nos.

logo La LLar del LLibre Sabadell

La presentació, davant una quarantena d'assistents, va anar a càrrec del també poeta i professor Josep Gerona. La seva atenta lectura dels textos concediren a l'acte un rigor poc habitual.

Dijous 25 d'abril de 2019

Sant Jordi 2019

Presentació del llibre «Saba d’Ells» al Vapor Badia

Presentació del llibre «Saba d’Ells» al Vapor Badia

Josep Maria Ripoll i Josep Gerona al Vapor Badia.

Portada

Amb motiu de la festa de Sant Jordi, Papers de Versàlia va presentar el nou llibre de la col·lecció Zona blanca, núm. 17, que ha editat en homenatge a la “Colla de Sabadell” en el seu centenari, titulat "Saba d’ells".

El volum de 190 pàgines aplega poemes de 26 autors sabadellencs, o gairebé, que han volgut participar en l’homenatge a Francesc Trabal, Armand Obiols i Joan Oliver. Les il·lustracions i la coordinació són de Josep Gerona.

L’acte va tenir lloc a l’auditori de la biblioteca Vapor Badia el dijous 25 d’abril a les 7 de la tarda i va comptar amb la lectura de poemes per part de catorze dels autors publicats.

Targeta de l'acte (76 KB)

Dimecres 24 d'abril de 2019

Sant Jordi 2019

Lectura poètica a l'Escola Oficial d'Idiomes de Sabadell

Lectura poètica a l'Escola Oficial d'Idiomes de Sabadell

Anna Cabeza i Marcel Ayats a l'EOI de Sabadell

Autors poemes recital Sant Jordi

Amb motiu de la festa de Sant Jordi, Papers de Versàlia va organitzar una lectura de poemes a l'Escola Oficial d'Idiomes de Sabadell. Els poetes escollits corresponien a les llengües que s'imparteixen al centre i tots els poemes triats procedien de les publicacions que Papers de Versàlia els ha dedicat en els últims anys.

Anna Cabeza (en les llengües originals) i Marcel Ayats (en les versions catalanes) van ser els lectors de Rainer M. Rilke, logo escola oficial idiomes Emily Dickinson, W. H. Auden, Paul Éluard, Léopold S. Senghor i Montserrat Abelló.

L'acte va tenir lloc a les 6 de la tarda a la sala d'actes de l'Escola Oficial d'Idiomes, Carrer de Brujas 165, Sabadell.

Targeta de l'acte (60 KB)

Dimecres 20 de març de 2019

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal»

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal»

El poeta Marcel Ayats a la presentació del seu nou llibre.

Portada llibre 'Diví és inferior a terrenal' de Marcel Ayats.

El nou llibre de poemes de Marcel Ayats titulat "Diví és inferior a terrenal" va ser presentat per l'autor, en companyia dels poetes David Madueño i Quilo Martínez, així com l'editor Joan Puche, a la llibreria La Llar del Llibre de Sabadell (carrer Sant Antoni número 20) dimecres 20 de març a les 19 hores.

El poeta Quilo Martínez, autor del pròleg, assenyala:
«Amb el seu llibre "Diví és inferior a terrenal" ens endinsem en la visió crítica d’una societat tecnològica que sembla perseguir un futur inexistent, que es destrueix a si mateixa mentre avança i que, malgrat tot, pensa només a créixer i a desenvolupar-se…

logo La Llar del Llibre

Marcel Ayats no renuncia al que és concís, a dir el just i necessari sense afegir-hi res de superflu. Tampoc renuncia a la brillantor del seu llenguatge, a la riquesa de les seves imatges i, amb la seva acostumada agudesa de pensament, es pregunta moltes coses que no veu clares en una societat…».

Tarjetó de la presentació (52 KB)

Dimecres 6 de març de 2019

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal» a Badalona

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal» a Badalona

D'esquerra a dreta, Paco Fanés, Marcel Ayats, Joan Puche i Joan R. Lladós.

Portada llibre 'Diví és inferior a terrenal' de Marcel Ayats.

El dimecres 6 de març el poeta Marcel Ayats, membre de Papers de Versàlia, va presentar el seu nou poemari "Diví és inferior a terrenal" a la llibreria Saltamartí de Badalona.

logo editorial

Aquest és el segon llibre que li publica l'Editorial Pont del Petroli, d'aquesta ciutat.

En aquest mateix acte també va presentar el seu poemari "Galàxies interiors" Joan R. Lladós.

.

Del dilluns 11 de març al divendres 5 d'abril de 2019

Exposició de poesia visual: «El plaer de pensar»

Exposició de poesía visual «El plaer de pensar»» a Badalona

Maria Romaní i Marcel Ayats davant d'una de les seves obres.

cartell exposició

El poeta de Papers de Versàlia Marcel Ayats i la seva companya Maria Romaní presenten, en el marc del centenari del naixement de Joan Brossa, l'exposició "El plaer de pensar" a la Biblioteca dels Safareigs, al carrer del Papa Pius XI 165 de Sabadell.

Les obres d'Art Conceptual (Poemes Visuals i Poemes Objecte) presentades en aquesta exposició són part del treball conjunt que Marcel Ayats i Maria Romaní porten elaborant, lentament, des de fa més de dues dècades.

logo Biblioteques Municipals de Sabadell

L'horari de visita és: dilluns, dimarts, dijous i divendres de 16 a 21 h, dimecres de 10 a 14 i de 16 a 21 h i dissabtes de 10 a 14 h. Visita comentada a càrrec dels seus autors el dijous 21 de març a les 19 h, i el dissabte 23 a les 12 h.

Dimarts 15 de gener de 2019

Presentació a Barcelona del nou «Quadern Senghor»

Presentació a Barcelona del nou «Quadern Senghor»

Presentació inicial de Josep Maria Ripoll.

Portada Quadern Senghor

De set a vuit de la tarda, a la llibreria Jaimes del carrer València 318, va tenir lloc la presentació a Barcelona del Quadern de Versàlia VIII, dedicat al gran poeta senegalès francòfon Léopold Sédar Senghor, que també va destacar com a teòric de la "negritud" i per la seva activitat política.

Leopold Sedar Senghor

Leopold Sedar Senghor

Amb l'assistència d'un públic nombrós i qualificat, en primer lloc Josep Gerona va fer una breu introducció biogràfica del poeta senegalès. A continuació Núria Busquet va fer la presentació de la seva obra poètica i tot seguit es van llegir alguns poemes publicats i traduïts al llibre. logo llibreriaPrimer l'actor Jean-Paul Szybura els va llegir magistralment en francès, i després Josep Maria Fulquet i Núria Busquet van llegir les seves versions en català.

El volum de 228 pàgines porta il·lustracions del pintor Khalid el Bekay i consta, com és habitual, de tres seccions. La primera conté set articles sobre la figura i l'obra poètica de Senghor.

logo llibreria Jaimes

En la segona s'hi troben les traduccions del seus poemes, a càrrec de Núria Busquet, Josep Maria Fulquet, Xoan Abeleira i Josep Gerona. I en la darrera, un seguit de poemes inèdits inspirats en els versos de Senghor, amb la participació de poetes com Josep Maria Sala-Valldaura, Anton Carrera, Josep-Ramon Bach, Ramón Bascuñana o Raquel Vázquez, entre altres.

llogo Fundació Banc Sabadell

L'edició de la col·lecció és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Targeta d'invitació a la presentació (jpg de 20 kb)

Memòria d'activitats »