Papers de Versàlia

Memòria d'activitats

2018

Dimarts 11 de desembre de 2018

Presentació a Sabadell del nou «Quadern Senghor»

Presentació a Sabadell del nou «Quadern Senghor»»

Foto: Montserrat Saña

Portada Quadern Senghor

Dimarts 11 de desembre, a les set de la tarda, va tenir lloc lloc a la sala d’exposicions de L'Estruch (entrada per carrer Agricultura 88, Sabadell) la presentació del número VIII de la col·lecció Quaderns de Versàlia, dedicat al gran poeta senegalès francòfon Léopold Sédar Senghor, que també va destacar com a teòric de la "negritud" i per la seva activitat política, arribant a ser el primer president del seu país després de la independència.

Leopold Sedar Senghor

Leopold Sedar Senghor

El volum de 228 pàgines porta il·lustracions del pintor Khalid el Bekay i consta, com és habitual, de tres seccions. La primera conté set articles sobre la figura i l'obra poètica de Senghor. En la segona s'hi troben les traduccions del seus poemes, a càrrec de Núria Busquet, Josep Maria Fulquet, Xoan Abeleira i Josep Gerona. I en la darrera, un seguit de poemes inèdits inspirats en els versos de Senghor, amb la participació de poetes com Josep Maria Sala-Valldaura, Anton Carrera, Josep-Ramon Bach, Ramón Bascuñana o Raquel Vázquez, entre altres.

Davant un públic nombrós, en primer lloc Josep Gerona va fer una breu presentació de la figura i l’obra de Senghor, amb el visionat de dos petits videos; a continuació es van llegir cinc poemes de Senghor publicats al llibre, en català a càrrec del seu traductor, Josep Ma. Fulquet, i en francès, a càrrec d’Anna Cabeza; finalment els quaranta assistents van poder escoltar també la lectura dels poemes inèdits publicats al volum en honor de Senghor, a càrrec d’alguns dels seus autors, presents a l’acte.

Targeta d'invitació a la presentació (jpg de 60 kb)

L’edició de la col·lecció és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.


Dimecres 14 de novembre de 2018

«Poetes sense trinxera»

Creació poètica a l'entorn de la Gran Guerra a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell

«Poetes sense trinxera»

Amb bona assistència de públic —més de 50 persones— i la durada d'una hora, va tenir lloc la lectura de poemes de 9 poetes europeus que van viure la Primera Guerra Mundial, el dimecres 14 de novembre de 7 a 8 de la tarda, a la Biblioteca Vapor Badia (Carrer de les Tres Creus, 127-129), programada dins el cicle d'activitats «Sabadell i la Gran Guerra».

La introducció històrica i els comentaris dels poemes van anar a càrrec de Josep Gerona i Josep Maria Ripoll, mentre la lectura va ser realitzada per Anna Cabeza, Carles Alcoy, Ileana Belfiore i Eugènia Borisova —en la versió original i en la seva traducció—.

Es van revisar poemes de Guillaume Apollinaire (1880-1918), Oscar V. Milosz (1877-1939), Rainer Maria Rilke (1875-1926), Georg Trakl (1887-1914), Giuseppe Ungaretti (1888-1970), logo biblotecas municipales de Sabadell Óssip Mandelstam (1891-1938), Siegfried Sassoon (1886-1967), Wilfred E. S. Owen (1893-1918), i John McCrae Alexander (1872-1918), que es van lliurar al públic en un petit dossier.

Dossier de poemes en PDF (1 Mb).
Diumenge 11 de novembre de 2018

Acció poètica al Museu d'Art de Sabadell

El poeta de Papers de Versàlia Marcel Ayats i la seva companya Maria Romaní presenten el diumenge 11 de novembre a les 11 del matí una acció poètica, en relació al seu projecte dins del marc de l'exposició "Atles Sabadell" del Museu d'Art de Sabadell (MAS).

A l'activitat, anomenada "Mapa de tresors poètics de Sabadell", participaran també els poetes Josep-Ramon Bach, David Madueño, Esteban Martínez i Quilo Martínez.

És una proposta original que pot interessar a totes aquelles persones amants de la poesia i l'art.


logo Museu d'Art de Sabadell

Carrer del Doctor Puig, 16
Sabadell
mas@ajsabadell.cat
Horaris:
Dimarts a dissabte de 17 a 20 h.
Diumenges i festius: 11 a 14 h.
Dimecres 7 de novembre de 2018

Presentació de les publicacions de "Papers de Versàlia" a la Biblioteca Districte 6 de Terrassa

Presentació de les publicacions de Papers de Versàlia a la Biblioteca Districte 6 de Terrassa

El passat dimecres 7 de novembre a les 6.30 de la tarda, a la Biblioteca Districte 6 de Terrassa (Rambla de Francesc Macià, 193), va tenir lloc l'acte de presentació de les publicacions de Papers de Versàlia (2001-2018), amb lectura de poemes a càrrec de Marcel Ayats i Josep Gerona.

biblioteca districte 6 Terrassa

Amb una bona assistència de públic, l’acte, presentat per Fina Ginesta, era adreçat als participants en els clubs de lectura i estava també obert al públic general.

En primer lloc, vam fer una breu presentació de les nostres publicacions, especialment de les col·leccions "Quaderns de Versàlia" i "Zona blanca".

A continuació, vam fer una lectura de poemes dels darrers llibres publicats, tant dels autors a qui estan dedicats els últims Quaderns (Auden, Éluard, Pasolini, Sophia de Mello i Senghor), com també una petita mostra de poemes propis.

logo biblioteca districte 6

La darrera mitja hora va servir per obrir un diàleg amb el públic sobre alguns dels temes plantejats: procés d’escriptura, autors de referència, funcionament del grup, etc.

Targeta de l'acte (imatge png de 40 kb)
Diumenge 9 de setembre de 2018

"La llibertat”

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Lectura d'Esteban Martínez, Víctor Mañosa i Josep Gerona.

Cartell Festa Major de Sabadell 2018

A l'auditori del Casal Pere Quart va tenir lloc la lectura poètica que Papers de Versàlia organitza habitualment per la Festa Major, aquesta vegada al voltant del tema de la llibertat, en relació amb els conflictes polítics, socials i humanitaris que tenen lloc al món.

El nombrós públic assistent, més de cent persones, va seguir amb interès i emoció la lectura dels poemes a càrrec d' Esteban Martínez, Marcel Ayats, Víctor Mañosa i Josep Gerona, en un acte que va durar una hora i quart, i va ser conduit per David Madueño, qui també va llegir el darrer poema, "Foc d'aucell", de Blai Bonet.

Els poemes s'anaren intercalant amb els fragments musicals interpretats per la flautista Montserrat Munill i el pianista Jordi de la Torre, que van oferir composicions, entre altres, de Toldrà, Falla, Oltra, i el mateix Jordi de la Torre.

Diptic recital Festa Major 2018 (PDF 196 KB)
Dijous 21 de juny de 2018

Papers de Versàlia participa a la Nit de poetes de Can Sumarro a L'Hospitalet

Participació de Papers de Versàlia a la Nit de poetes

Papers de Versàlia a la Nit de poetes de Can Sumarro (L'Hospitalet).

El passat dijous 21 de juny, a les 19 hores, organitzat per l’Ajuntament de L'Hospitalet i Racó poètic L'Hospitalet, va tenir lloc als jardins de la biblioteca de Can Sumarro l’acte de cloenda del cicle del Racó Poètic d’aquest any, que organitza puntualment cada mes Fco. Javier Solé al Viejo Piano Bar de L’Hospitalet.

Entre els dotze poetes invitats, Mireia Torralba, José Icaria, Helena Bonals, Francisco Javier Solé Ribas, Tomás Pinel, Gabriel A. Jacovkis, Beatriz Viol y Toni Albors, hi van participar amb la lectura dels seus poemes tres dels membres de Papers de Versàlia: Marcel Ayats, Josep Gerona i Esteban Martínez. A més, en “micro obert”, hi van participar una veïna del barri del Centre i Francisco Javier Zapata Eroles.

Més imatges al Facebook de Racó poètic L'Hospitalet.
Dimecres 6 de juny de 2018

Presentació a Barcelona dels quatre darrers llibres de la col·lecció «Zona blanca»

Presentació a Barcelona dels quatre darrers llibres de la col·lecció «Zona blanca»

Introducció d'Esteban Martínez a la llibreria Jaimes de Barcelona.

Logo Llibreria Jaimes de Barcelona.

El passat dimecres 6 de juny, a les 19 hores, a la llibreria Jaimes del carrer València 318, va tenir lloc la presentació a Barcelona de les quatre darreres novetats de la col·lecció de llibres de poesia "Zona blanca" que publica Papers de Versàlia corresponents als següents autors: Josep Maria Ripoll, Marcel Ayats, Víctor Mañosa i Natividad Ayala.

Darrers llibres de poesia de la col·lecció Zona blanca.

Després de la intervenció de la llibretera, Montse Porta, Esteban Martínez va introduir l’acte tot parlant de les activitats i les edicions del grup, i a continuació els tres membres de la taula van comentar i llegir alguns poemes dels llibres publicats. En primer lloc Víctor Mañosa va excusar l’absència per malaltia de Josep Maria Ripoll, va parlar del seu llibre Interiors i paisatges, i en va llegir tres poemes.

Després Marcel Ayats va comentar el caràcter irònic i aforístic de la seva pròpia obra i va llegir cinc poemes del llibre El cor palpita a la butxaca. Novament va intervenir Víctor Mañosa per glossar ara l’estil i els continguts del seu llibre Devesa oculta, fent-ne igualment la lectura comentada d’alguns poemes.

Finalment, Josep Gerona va explicar el sentit i les circumstàncies del llibre El cel dins la pedra de Natividad Ayala, que no va poder assistir a l’acte, i en va llegir també tres poemes. Amb algunes intervencions afectuoses per part del públic assistent, es va cloure l’acte cap a 1/4 de nou del vespre.

Targeta de la presentació (imatge PNG de 40 KB)
Divendres 25 de maig de 2018

Presentació del llibre «El cel dins la pedra» de Natividad Ayala

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal»

Natividad Ayala en un moment de la presentació.

Portada llibre 'Diví és inferior a terrenal' de Marcel Ayats.

El passat divendres 25 de maig a les 18.30 h. va tenir lloc a l'Alliance Française de Sabadell, carrer de Sant Joan 35, la presentació del llibre de Natividad Ayala editat en la col·lecció Zona blanca, núm. 15, que porta per títol «El cel dins la pedra», amb il·lustracions de la pròpia autora.

El pati de la Casa Taulé va ser l’escenari adient, un cop més, per les paraules i els versos. En primer lloc, Josep Ma. Ripoll va fer una breu presentació del llibre. A continuació, l’autora va explicar el seu procés de treball i va evocar la presència de la seva filla Maria, a qui està dedicada l’obra I.M., i de l’amic Robert Ferrer. L'acte va seguir amb la lectura d'alguns poemes del llibre, a càrrec d'Enric López i Bruna Feliciano. Els nombrosos amics que hi assistiren com públic, van cloure la tarda amb la conversa a l’entorn d’una copa de vi.

logo Alliance Française

Natividad Ayala (Sabadell 1956) és Graduada en escultura a l’Escola Massana i Llicenciada en Pintura a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Actualment és professora de dibuix i pintura a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Col·labora des dels seus inicis amb les publicacions de Papers de Versàlia, i és autora de la imatge del logo de l’associació. Els darrers anys ha escrit poemes que han anat apareixent en els “Quaderns” sota el pseudònim de Gertrudis Mira. Aquests és el seu primer llibre publicat.

Targeta de la presentació (pdf 120 kb)
Dijous 10 de maig de 2018

Presentació del llibre «Devesa oculta» de Víctor Mañosa

Presentació del nou llibre de Marcel Ayats «Diví és inferior a terrenal»

Els poetes Víctor Mañosa i Josep Maria Ripoll a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.

Portada llibre
logo BB AA

El passat dijous 10 de maig a les 19 h. va tenir lloc a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, Passeig Manresa 22, la presentació del nou llibre de Víctor Mañosa en la col·lecció Zona blanca, núm. 14, que porta per títol «Devesa oculta» i compta amb les il·lustracions de José Moreno.

L'acte va començar amb una presentació del llibre per part de Josep Maria Ripoll, que en va destacar qualitats com la precisió i la unitat, tot i la fragmentació voluntària del contingut. A continuació va encetar un diàleg amb l'autor, qui en va destacar l’espiritualitat com valor subjacent i després va llegir-ne alguns poemes, seguits amb molta atenció per part del públic assistent.

Mentrestant, es projectaren les il·lustracions a la sala, on també hi eren exposats els dibuixos originals de José Moreno, que va intervenir per comentar la seva il·lusionada participació en el llibre.

Targeta de la presentació (jpg 92 kb)
Dimecres 2 de maig de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

El cicle poètic 2018 continua amb Pier Paolo Pasolini presentat per Marcel Ayats

El poeta Marcel Ayats al Vapor Badia.

Pier Paolo Pasolini

El dimecres 2 de maig, a les 7 de la tarda, va tenir lloc la sisena sessió del cicle poètic dedicat a vuit poetes universals, en aquesta sessió Marcel Ayats va parlar de Pier Paolo Pasolini, mundialment famós com a director de cinema. Tanmateix, però, la seva obra poètica, poc coneguda i molt lligada a l'atzarós dia a dia de la seva vida, mereix, per mèrits propis, estar al costat dels considerats grans poetes de la poesia italiana d'avui i de sempre.

Marcel Ayats va fer un seguiment de l'autor a través de la seva biografia i quatre dels seus llibres de poesia més importants: logo Biblioteques de Sabadell Poemes de Casarsa (1941), Les cendres de Gramsci (1957), La religió del meu temps (1961) i Poesia en forma de rosa (1964).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
Divendres 27 d'abril de 2018

Lectura poètica de Papers de Versàlia al CSA L'Obrera de Sabadell

Els poetes Josep Gerona, Josep Maria Ripoll i Esteban Martínez.

logo L'Obrera

El passat divendres 27 d'abril a les 19 h. va tenir lloc al Centre Social L'Obrera de Sabadell, Avda. de Barberà 142, un recital de poemes.

Els tres participants, Josep Maria Ripoll, Josep Gerona i Esteban Martínez, membres del grup Papers de Versàlia, van llegir i comentar poemes propis i alguns d'altres autors, abans de començar un petit col·loqui amb els joves assistents sobre la creació poètica i el seu paper social.
Dimecres 25 d’abril de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

La poètica de Paul Éluard presentada per Josep Maria Ripoll al Cicle poètic 2018

El poeta Josep Maria Ripoll al Vapor Badia.

Paul Éluard

El dimecres 25 d’abril a les set de la tarda va continuar el cicle dedicat a grans poetes universals de la modernitat, en aquest cas amb una sessió dedicada a Paul Éluard a càrrec de Josep Maria Ripoll.

El conferenciant va referir-se a la vinculació d’Éluard amb el grup surrealista, però també a la seva qualitat com a poeta amorós i al seu vessant més compromès políticament. La conferència, acompanyada d’ imatges, principalment, d’artistes surrealistes, va comptar amb la lectura d’alguns dels poemes més significatius de l’autor, i es va cloure a dos quarts de nou del vespre.

logo Biblioteques de Sabadell

Dossier amb poemes de Paul Éluard (pdf de 257 kb).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
Dimecres 11 d’abril de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

Josep Maria Ripoll presenta Auden al Cicle poètic

Josep Maria Ripoll al Vapor Badia.

W.H. Auden

El dimecres 11 d’abril a les set de la tarda va tenir lloc la quarta sessió del cicle poètic dedicat a vuit poetes universals, en aquesta ocasió sobre el poeta britànic W. H. Auden.

Josep Maria Ripoll va presentar l'obra d’aquest autor, extensa i dividida en diferents etapes, des de l’experimental més primerenca fins a la religiosa de la vellesa, passant per la social, amb un caire habitualment narratiu i, en els casos més coneguts entre els lectors, amb una certa voluntat de ser intel·ligible i planera.

logo Biblioteques de Sabadell

Com de costum, es van llegir poemes representatius dels diferents vessants de l’autor. La sessió es va cloure a 2/4 de 9 del vespre.

Dossier amb poemes de W.H. Auden (pdf de 380 kb).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
Dimecres 4 d'abril de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

Giussepe Ungaretti presentat per Esteban Martínez al Cicle poètic

El poeta Esteban Martínez al Vapor Badia.

Giussepe Ungaretti

El dimecres 4 d'abril a les set de la tarda va tenir lloc la tercera sessió del cicle poètic dedicat a vuit poetes universals, en aquesta ocasió sobre el poeta italià Giussepe Ungaretti (1888-1970).

Esteban Martínez va presentar la biografia de l'autor, molt lligada a les etapes de la seva obra, i va explicar la renovació poètica que aportà el gran poeta italià nascut a Alexandria d'Egipte.

A continuació va llegir i comentar alguns poemes dels seus diferents llibres, reproduïts en els fulls de sala que es van lliurar al públic assistent.

logo Biblioteques de Sabadell

Dossier amb poemes de Giussepe Ungaretti (pdf de 280 kb).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
Dimarts 3 d’abril de 2018

Presentació a Barcelona del «Quadern Sophia de Mello»

Presentació per Josep Maria Ripoll del nou Quadern.

Portada Quadern

Dimarts 3 d’abril de 2018, a les 7 de la tarda, va tenir lloc a la llibreria La Impossible la presentació del setè volum de la col·lecció “Quaderns de Versàlia”, editat, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, pel grup de poetes “Papers de Versàlia”.

Sophia de Mello Breyner Andresen

El llibre està dedicat a Sophia de Mello Breyner Andresen, gran poeta i escriptora portuguesa, poc coneguda i mínimament traduïda en els àmbits català i castellà.

Després de la presentació feta per Josep Ma. Ripoll, Mireia Vidal-Conte va glosar l’obra de la poeta portuguesa i, a continuació es va fer la lectura de vuit poemes, en les versions traduïdes al Quadern i en la llengua original, a càrrec de Bruna Feliciano.

Llibreria La imposible LOGO

El volum presenta articles d’especialistes en la seva obra, poemes d’autors actuals inspirats en ella i, sobretot, una gran quantitat de traduccions inèdites, tant en català com en castellà, a càrrec de grans traductors i poetes, com ara Mireia Vidal-Conte, Gabriel de la S.T. Sampol o Joaquim Sala-Sanahuja, entre altres. Les il·lustracions són dibuixos originals de la pintora Natividad Ayala.

Targeta de la presentació (30 kb)

La Impossible
Carrer de Provença, 232. Barcelona
www.laimpossible.cat
Dimecres 28 de març de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

El Cicle poètic 2018 continua amb Emily Dickinson presentada per Josep Gerona

El poeta Josep Gerona al Vapor Badia.

Emily Dickinson

Emily Dickinson

El dimecres 28 de març a les set de la tarda va tenir lloc la segona sessió del cicle poètic dedicat a vuit poetes universals, en aquesta ocasió sobre la poeta nord-americana Emily Dickinson (1830-1886).

Josep Gerona va presentar l'obra i l'estil molt singular de l'autora, enmmarcant-los en el context històric i cultural de l'època. A continuació es van llegir i comentar fins a 20 poemes de la poeta d'Amherst.

La sessió, que va ser seguida per un auditori atent i molt nombrós, es va cloure a 3/4 de 9 del vespre.

La pròxima sessió del 4 d'abril versarà sobre el poeta italià Giussepe Ungaretti i anirà a càrrec d'Esteban Martínez.

logo Biblioteques de Sabadell

Dossier amb poemesd'Emily Dickinson (pdf de 365 kb).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
16 de març de 2018

Marcel Ayats i Josep Maria Ripoll al Racó Poètic de l'Hospitalet

El poeta Marcel Ayats al Racó Poètic de l'Hospitalet (Barcelona).

logo

Els poetes de Papers de Versàlia Marcel Ayats i Josep Maria Ripoll van fer una lectura de la seva obra poètica al Racó Poètic de l'Hospitalet, invitats per Francisco Javier Solé, al bar El Viejo Piano, on el 8 de febrer ja havien llegit els seus poemes Josep Gerona i Esteban Martínez.

Tot alternant en tres blocs les seves intervencions, els dos autors van llegir poemes publicats i inèdits de diferents etapes de la seva trajectòria.

A la plana del Racó Poètic de l'Hospitalet a Facebook trobareu vídeos de la lectura.
Dimecres 14 de març de 2018

Cicle de lectures poètiques "8 poetes universals" al Vapor Badia

El Cicle poètic 2018 comença amb Rilke presentat per Josep Gerona

El poeta Josep Gerona al Vapor Badia.

Rainer Maria Rilke

El dimecres 14 de març a les set de la tarda va tenir lloc la primera sessió del cicle, sobre el poeta Rainer Maria Rilke, a càrrec de Josep Gerona.

Amb l’assistència d’unes quaranta persones que van seguir les explicacions amb molt d’interès, la conferència va incloure unes observacions sobre la vida i l’obra del poeta alemany, acompanyades de fotos i imatges, tot intercalant-hi la lectura i el comentari d’alguns poemes rellevants de cada llibre.

L’acte es va tancar a 2/4 de 9. La propera sessió tindrà lloc el dimecres 28 de març i versarà sobre la poeta americana Emily Dickinson.

logo Biblioteques de Sabadell

Dossier amb poemes de Rilke (pdf de 345 kb).

Més informació sobre el Cicle Poètic "8 Poetes Universals".
De març a maig de 2018

Cicle de lectures poètiques «8 poetes universals» al Vapor Badia

Programa Cicle Poètic 2018

El cicle anual de poesia de Papers de Versàlia revisarà enguany els grans poetes universals a qui hem anat dedicant els volums de la col·lecció Quaderns apareguts des de 2011: Rainer Maria Rilke, Emily Dickinson, Giussepe Ungaretti, W. H. Auden, Paul Éluard, Pier Paolo Pasolini, Sophia de Mello Breyner Andresen i Léopold Sédar Senghor.

El començament del nou cicle (que durarà fins al 23 de maig) tindrà lloc el dimecres 14 de març amb la sessió sobre el poeta logo Biblioteques de Sabadell Rainer Maria Rilke a càrrec de Josep Gerona, a les set de la tarda a la biblioteca Vapor Badia (carrer de les Tres Creus 127, Sabadell).

Totes les sessions són obertes i gratuïtes i es lliurarà als assistents uns fulls amb els poemes comentats en cada acte.

Consulta el Programa del Cicle Poètic «8 poetes universals» (35 kb).

ATENCIÓ:
Per motius de programació, la darrera sessió del Cicle «8 poetes universals», dedicada a Léopold Sédar Senghor, que estava prevista per al dia 23 de maig, HA SIGUT POSPOSADA al dimecres 19 de setembre.
Dijous 8 de febrer de 2018

Lectura de Josep Gerona i Esteban Martínez al Racó Poètic de l'Hospitalet

Lectura de Josep Gerona i Esteban Martínez al Racó Poètic de l'Hospitalet

Josep Gerona a El Viejo Piano, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Els poetes de Papers de Versàlia Josep Gerona i Esteban Martínez van fer una lectura de la seva obra publicada i inèdita al Racó Poètic de L'Hospitalet, invitats per Fco. Javier Solé Ribas, poeta i organitzador d'aquest espai cultural.

L'acte va tenir lloc a 2/4 de 8 del vespre a El Viejo Piano, carrer Major, 79 de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Al mes de març tindrà lloc un altre recital a càrrec del Josep Maria Ripoll i Marcel Ayats, poetes també del grup Papers de Versàlia.

Memòria d'activitats »