Papers de Versàlia

Memòria d'activitats

2020

Dissabte 12 de desembre de 2020

Presentació del llibre «Estoy hablando de mi generación (Artículos 1972-1977)» de Claudi Montanyá, antologia a càrrec de Josep Maria Ripoll

Portada

Dissabte 12 de desembre, a les 12 del migdia, al centre L'Obrera (Avinguda de Barberà, 142, de Sabadell), tindrà lloc la presentació del llibre editat per l'Ajuntament de Barcelona «Estoy hablando de mi generación (Artículos 1972-1977)» de Claudi Montanyá. La presentació anirà a càrrec d’Antoni Dalmases i de Josep Maria Ripoll.

Logo

Claudi Montanyà (1944-1977) va ser un crític musical, cinematogràfic i comentarista sociopolític vinculat als moviments underground dels anys setanta des d’una òptica llibertària. Josep Maria Ripoll ha fet una antologia dels seus articles, publicats a “Vibraciones”, “Fotogramas”, “Star”, “Ajoblanco” o “El viejo topo”, que el retrata com a personatge i escriptor. Antoni Dalmases i Josep Maria Ripoll parlaran sobre el llibre i l’època que reflecteix.

Si hi penseu assistir és convenient avisar prèviament els organitzadors. https://twitter.com/l_obrera
Dimarts 1 de desembre de 2020

Presentació a Barcelona del nou Quadern «Eugène Guillevic»

Taula de l'acte, formada per Josep Maria Ripoll i Ricard Ripoll.

Portada

L'acte de presentació a Barcelona del nou Quadern Eugène Guillevic va tenir lloc a la llibreria Jaimes del carrer València, 318 el dimarts 1 de desembre, a les 7 de la tarda, tal com era previst. Amb l'aforament limitat per la Covid, una vintena de persones van omplir la sala.

Després d'una breu presentació a càrrec de Josep Maria Ripoll, el poeta i traductor Ricard Ripoll va fer una introducció a la figura i l'obra de Guillevic. A continuació, els traductors que han participat en l'edició, Carme Miralda, Ricard Ripoll i Josep Maria Fulquet van llegir alguns poemes. Finalment, es va obrir un torn d'intervencions per part del públic assistent.
Dimecres 11 de novembre de 2020

Josep Gerona, membre de Papers de Persàlia, guanya el Premi Pollença de Poesia

El poeta Josep Gerona (foto: M. Saña)

Avui s'ha fet públic el veredicte del X Premi Pollença de Poesia: els membres del jurat Marcel Riera Bou, Laia Martínez López i Antoni Xumet Rosselló, després de valorar les noranta-sis obres presentades, acordaren per unanimitat que l’obra guanyadora fos El no-res perdura sempre de Josep Gerona Fumàs.

“El llibre és una meditació sentida, però no sentimental” sobre la pèrdua d’una filla estimada. Des de la premonició fins a l’assumpció, El no-res perdura sempre detalla un procés ple de dolor “amb emoció i delicadesa”, en què la ferida del temps només troba refugi en la música i les lectures pautades pels poemes.

Es preveu que el llibre sigui publicat per les edicions El Gall d'aquí a uns mesos.

La notícia en premsa: diari Ara Balears i Diario de Mallorca.
Entrevista al poeta a Ràdio Pollença (13-XI-2020) amb motiu del premi (mp3 18,8 MB).
Dimecres 28 d'octubre de 2020

Presentació a Sabadell del nou Quadern «Eugène Guillevic»

Presentació a Sabadell del nou Quadern «Eugène Guillevic». Taula de l'acte, formada per Carme Miralda, Josep Mria Ripoll, Ricard Ripoll i Esteban Martínez.

Taula de l'acte, formada per Carme Miralda, Josep Maria Ripoll, Ricard Ripoll i Esteban Martínez.

Portada

L'acte de presentació del nou Quadern Eugène Guillevic va tenir lloc a L'Estruch el dimecres 28 d'octubre, a les 7 de la tarda, amb l'aforament limitat a 15 persones per la Covid, tal com era previst.

Tant el llibre com el mateix acte, els hem dedicat al nostre amic i company Marcel Ayats, recentment traspassat. Després d'una breu presentació a càrrec de Josep Maria Ripoll, Esteban Martínez va llegir un text per evocar l'absència/presència d'en Marcel. A continuació el poeta i traductor Ricard Ripoll va fer una introducció a la figura i l'obra del gran poeta francès Guillevic i, després, es van llegir alguns poemes seus, en la versió original i en la traducció publicada.
Dijous 1 d'octubre de 2020

Presentació del llibre «Cua de foc» de David Madueño

Taula de l'acte amb Josep Maria Ripoll i Josep Gerona a l'Acadèmia de Belles Arts.

Introducció a l'acte per Josep Maria Ripoll a la llibreria La Llar del Llibre de Sabadell.

Portada

Dijous 1 d'octubre a les 7 de la tarda, a la llibreria La Llar del Llibre de Sabadell, es va presentar el nou volum de la col·lecció Zona blanca, núm. 18, que du per títol "Cua de foc", del poeta David Madueño.

El volum de 90 pàgines aplega una quarantena de poemes, agrupats en dues parts: "Cua de Foc" i "Raval de Dins", aquesta segona subdividida en quatre grups de poemes: Vestíbul, Acadèmia, Ambulatori i Extramurs.

El llibre és el cinquè poemari de David Madueño (Sabadell, 1976), després d'"Els murs incerts" (2015) i "Osques"(2017), ambdós publicats per Témenos Edicions.

Els poemes mostren una aproximació a la realitat des de la intimitat personal, però sempre amb l'esforç del raonament sensible, fet a travès de la paraula.

Logo llibreria La Llar del Llibre de Sabadell

En l'acte de presentació es van llegir alguns dels poemes del llibre, després de la introducció que van fer Josep Maria Ripoll i Víctor Mañosa.
Dijous 24 de setembre de 2020

Presentació del llibre «El paraigua de Joan Brossa» a Sabadell

Taula de l'acte amb Josep Maria Ripoll i Josep Gerona a l'Acadèmia de Belles Arts.

Taula de l'acte amb Josep Maria Ripoll i Josep Gerona a l'Acadèmia de Belles Arts.

Portada

A les 7 de la tarda del dia 24 de setembre a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (Passeig de Manresa, 20) Papers de Versàlia va presentar el nou llibre de la col·lecció Zona blanca, núm. 19, que ha editat en homenatge al poeta Joan Brossa, i que porta per títol «El paraigua de Joan Brossa».

El volum de 156 pàgines aplega els poemes dels 100 autors que han volgut participar en l’homenatge. El llibre recull els mateixos poemes que, escrits en postals, van permetre el muntatge de l'exposició realitzada al Cub d'Assaig de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, del 6 de novembre al 5 de desembre de 2019. Veure la notícia de l'exposició.

En l'acte de presentació, després de la introducció que van fer Josep Maria Ripoll i Josep Gerona, es llegiren alguns dels poemes del llibre per part dels autors presents, i es va poder escoltar la peça musical de Ramon Capsada, «Brossa», composta especialment per a l'ocasió. Logo Academia de Belles Arts de Sabadell D'uns 7 minuts de durada, amb dues parts simètriques, aquesta "porta sonora" d'inspiració brossiana crea un espai de temps, a l'interior del qual poden ser més ben escoltats i rebuts els poemes que s'interpretin.
12 d'agost de 2020

Ha mort Marcel Ayats

(Sabadell 1956 - Sant Quirze del Vallès 2020)

El poeta Marcel Ayats.

El poeta Marcel Ayats.

El passat dimecres 12 d'agost el nostre amic Marcel va morir per malaltia als 64 anys. Va ser membre cofundador de Papers de Versàlia i fins al darrer dia ens va acompanyar amb il·lusió i bon criteri. Impressor de professió, va dedicar molt del seu temps a la poesia, que va viure com a lector voraç i com a creador infatigable. La seva primera poesia de maduresa es fonamentà en la recerca del mot precís i rítmic, en la recuperació de la paraula poètica en sí mateixa com qui busca la millor veta del mineral i buida l'entorn de brutícia i vulgaritat. Aquesta obsessió per la paraula, per la poesia pura, el va abocar a un cert hermetisme. El seu primer llibre publicat, i premiat, va ser Naufragi silenciós d'ales cremades (1993).

En llibres posteriors la trajectòria poètica es va anar decantant cap a una poesia estilísticament més clara i oberta en favor del missatge. En Marcel Ayats, preocupat per una societat i un individu confusos, per la deriva materialista i la pèrdua de tota espiritualitat generadora de preguntes, va construir una poètica moral. Els seus poemes afrontaven temes com: el consum, la felicitat superficial, l'egoisme, d'individualisme, la manca de profunditat del pensament, la vanitat de l'ésser contemporani. D'aquí naixeren llibres com El clima de l'asfalt (2005), El sentit de la vida (2016), El cor palpita a la butxaca (2017) o Diví és inferior a terrenal (2019).

El poeta sabadellenc, instal·lat ja fa anys a Sant Quirze del Vallès, ha compaginat la poesia en vers amb la poesia visual. Com a poeta visual ha treballat en tàndem amb la seva companya Maria Romaní. Han estat diverses les exposicions en què han participat i també diverses les obres seleccionades per participar en instal·lacions col·lectives i publicacions. A banda d’això, el Marcel també va anar escrivint el conjunt d’aforismes El pijama de fusta, en bona part encara inèdit.

Papers de Versàlia es dol i es doldrà sempre de la seva absència."Marcel Ayats: l'amic, l'home, el poeta"
per Antoni Dalmases.

Publicat a Diari de Sabadell, el 9 de setembre de 2020.
Article a la web del diari.
Captura de pantalla de la web.
Article en versió PDF.

Dimarts 21 de gener de 2020

Presentació a Barcelona del nou Quadern "Cecília Meireles"

Presentació a Barcelona del nou Quadern Cecília Meireles

Exposició de Joaquim Sala Sanahuja.

Portada

Dimarts 21 de gener, a les set de la tarda, com estava anunciat, va tenir lloc a la llibreria Jaimes (carrer València 318) la presentació del número IX de la col·lecció Quaderns de Versàlia, dedicat a la gran poeta brasilera Cecília Meireles (1901-1964).

Cecília Meireles

Cecília Meireles

Aquesta vegada, no davant uns vint valents, com en la presentació a Sabadell, sinó davant quatre veritables herois, militants de la poesia -com en va dir la llibretera-, que van desafiar la pluja i les ventades de fins 100 km/h de la borrasca Glòria, la taula era constituïda per Joaquim Sala-Sanahuja, que ha intervingut com traductor en el llibre, i per Josep Ma. Ripoll i Josep Gerona, membres de Papers de Versàlia i responsables de l’edició.

Logo Librería Jaimes

El volum de 340 pàgines porta il·lustracions de la pintora sabadellenca Montserrat Senserrich i consta, com és habitual, de tres seccions. La primera conté tretze articles sobre la figura i l'obra poètica de Cecília Meireles. En la segona s'hi troben les traduccions del seus poemes, a càrrec de Núria Busquet, Raimon Gil, Valéria De Araújo, José Ángel Cilleruelo i Joaquim Sala-Sanahuja.
I en la darrera, un seguit de poemes inèdits inspirats en els versos de Cecília, amb la participació de poetes com Ketty Blanco Zaldivar, logo Sabadell Fundació Verónica Arana, Corina Oproae, Alfons Navarret o Xavier Farré, entre altres.

L’edició de la col·lecció és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Targeta d'invitació a la presentació (jpg de 57 kb)

Memòria d'activitats »