Papers de Versàlia

Memòria d'activitats

2016

Divendres 16 de desembre de 2016

Inauguració de l’exposició de poesia visual «Potser un altre món hagués estat possible»

Maria Romaní i el poeta Marcel Ayats

Maria Romaní i el poeta Marcel Ayats inauguren la seva exposició al Museu d’Art de Sabadell.

El proper divendres 16 de desembre a les 20 h. Maria Romaní i Marcel Ayats, poeta i membre de Papers de Versàlia, inauguren la seva exposició al Museu d’Art de Sabadell.

Sota el títol «Potser un altre món hagués estat possible», els artistes et conviden a seguir una narració, expressada a través de Poemes Visuals i Poemes Objecte, sobre diverses formes de violència a la nostra societat; tant des d'un punt de vista contemporani com històric. Totes les seves obres, crítiques, cerquen un únic objectiu: els desitjos de pau dels seus autors, en el sentit més ampli del terme.

logo Museu d'Art de Sabadell

L'exposició també conté un recull de Poemes Visuals agrupats a partir d'una tèmatica, una tècnica o procediment determinats, una etapa de la seva creació,... Tot i que una bona part d'aquests poemes visuals han estat realitzats fa una colla d'anys, malauradament encara estan de rabiosa actualitat.

Targeta de presentació (PDF 332 KB)

Dimarts 13 de desembre de 2016

Esteban Martínez presenta del darrer llibre de Concha García: «Las proximidades»

portada llibre

El proper dimarts 13 de desembre Esteban Martínez, poeta i membre de Papers de Versàlia, farà la presentació a les 19.30, a la llibreria La Llar del Llibre de Sabadell, al carrer Sant Antoni 20, del darrer llibre de Concha García: «Las proximidades».

logo llibreria La Llar del LLibre

També hi intervindrà Lorena Carbajo, editora de Calambur, que ha publicat el llibre, i després l’autora en llegirà alguns textos.

"El poema, cuando funciona, nos devuelve mucho de nosotros mismos, de nuestras certezas y dudas, de nuestra condición efímera, de nuestro concepto de la belleza." (Concha García)

Targeta de presentació de l'acte (PDF 356 KB)

Dimecres 23 de novembre de 2016

Presentació del Quadern «Pier Paolo Pasolini»

Presentació del Quadern «Pier Paolo Pasolini»

El poeta Esteban Martínez en un moment de la presentació.

Portada Quadern

A les 19.30 hores, a la sala 10 de L'Estruch, carrer de Sant Isidre 140, de Sabadell (www.lestruch.cat), va tenir lloc la presentació del nou llibre de la col·lecció "Quaderns de Versàlia", dedicat al poeta Pier Paolo Pasolini, conegut sobretot com a director de cinema, que va ser assassinat a principis de novembre de 1975, ara fa quaranta-un anys.

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini

La presentació va anar a càrrec de Josep Gerona, que va dedicar l’acte al Sr. Joan Ripoll, mort recentment. Malgrat la forta pluja, l’acte va reunir una trentena de persones, que van poder escoltar l’aproximació a la vida i la obra del gran artista italià, que va fer el poeta i crític Agustín Calvo Galán.

A continuació es van llegir alguns poemes de Pasolini: en la versió original italiana (a càrrec de Laura Civardi i Stefano Biscaioli) i en les traduccions publicades al volum.

Per cloure l'acte, alguns dels poetes participants en l'edició i presents a la sala van fer la lectura dels seus poemes respectius: Pilar Tejero, Francesc Reina, Marcel Ayats, Gertrudis Mira, Esteban Martínez, Toni Quero, Josep Maria Ripoll i Víctor Mañosa.

El volum, de 320 pàgines, que ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Banc Sabadell, inclou articles d’especialistes, un gran nombre de traduccions inèdites i un conjunt notable de poemes motivats. Ha estat il·lustrat amb 14 dibuixos originals del pintor Jerónimo Prieto.

Targeta de presentació de l'acte (PDF 60 KB)

Dimecres 23 de novembre de 2016

«Homenatge a Joan Oliver»

Conferència i lectura poètica

Homenatge a Joan Oliver
Pere Quart

Dins els actes programats per commemorar el 30è aniversari de la mort de l’escriptor Joan Oliver, “Pere Quart”, Papers de Versàlia li va retre un homenatge a l’Auditori de la Biblioteca Vapor Badia el passat dimecres 16 de novembre a les 7 de la tarda.

logo Any Joan Oliver

En la primera part, Josep Ma. Ripoll va pronunciar una conferència sota el títol “Pere Quart: ser massa lliure”, en la qual va anar mostrant el caràcter logo 2016 Any Joan Oliver crític i alhora escèptic de molts dels versos de l’autor, fins i tot en aquells poemes aparentment més jocosos i optimistes.

A continuació, com a segona part de l’acte, deu poetes sabadellencs van llegir cadascú un poema de Pere Quart i després un de propi lligat a l’anterior. Hi van participar els següents autors: Josep-Ramon Bach, Joaquim Sala-Sanahuja, Gertrudis Mira, Víctor Mañosa, Toni Quero, Esteban Martínez, Marcel Ayats, Quilo Martínez, Josep Gerona i Josep Maria Ripoll.

Targeta de presentació de l'acte (PDF 36 KB)

Dijous 10 de novembre de 2016

Presentació de nou llibre de Marcel Ayats: «El sentit de la vida»

Presentació de nou llibre de Marcel Ayats

El poeta Marcel Ayats en un moment de la presentació del seu nou llibre.

A l’Espai Foc (Via Massagué 5, de Sabadell) el dijous 10 de novembre a 2/4 de nou del vespre va tenir lloc la presentació del llibre "El sentit de la vida" del poeta Marcel Ayats, davant un públic atent i nombrós.

Portada Quadern

L’acte va ser introduït per Francesc Ventura i a continuació Joan Puche, editor de Pont de Petroli, va explicar la política de publicacions i activitats d’aquesta petita però ferma editorial de Badalona.

LOGO

Després David Madueño, crític literari i poeta, autor també del pròleg del llibre, va llegir un text introductori a l’obra de Marcel Ayats, on va mostrar l’evolució cap a la síntesi i la simplicitat, des del seu primer llibre fins a l’actualitat.

LOGO

Per cloure l’acte, Marcel Ayats va llegir i comentar alguns poemes d’"El sentit de la vida".

Diumenge 4 de setembre de 2016

"HOMENATGES"

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Recital poètic de la Festa Major de Sabadell

Presentació de l'acte a càrrec de Josep Gerona.

cartel festa mayor

La lectura poètica que Papers de Versàlia organitza habitualment dins la Festa Major ha girat enguany al voltant del tema dels "homenatges" a les persones o idees que cadascú dels quinze autors participants havia triat.

El conjunt de l’acte va estar dedicat a Robert Ferrer, exdirector de l’Alliance Française de Sabadell, l’amic insubstituible que ens va deixar el passat 3 d’agost.

Els poemes van quedar emmarcats pels fragments musicals interpretats per la flautista Montserrat Munill, que va fer cinc intervencions musicals intercalades entre les lectures.

L'acte va tenir lloc a l’auditori del 2n pis del Casal Pere Quart a les vuit del vespre, i el nombrós públic assistent, que va omplir el recinte, va poder escoltar els poemes dels autors següents: Francesc Reina, Víctor Mañosa, Maite Soler, Ferran Anell, David Madueño, Toni Quero, Josep Gerona, Pilar Tejero Pérez, Josep Maria Ripoll, Carmen Ruiz, Miquel Àngel Garrido, Paulalba, Laia Prat, Anna Garcia Garay i Marcel Ayats.

16 de juliol de 2016

Josep Maria Ripoll al XXII Encontre literari «3 veus, 3 estils»

El passat 16 de juliol tingué lloc al monestir de Sant Pere de Casserres el XXII Encontre Literari "3 veus, 3 estils", una trobada en què tres escriptors –habitualment poetes– llegeixen els seus escrits en el claustre del monestir.

En aquesta ocasió, intervingueren Ricard Mirabete, Roser Iborra i el membre de Papers de Versàlia Josep Maria Ripoll, presentats per Víctor Pallàs.

Al llarg de la seva lectura, Josep Maria Ripoll llegí tant poemes inèdits com dels seus llibres “Dels marges” i “Dir” en el marc d’una joia arquitectònica del romànic.

Programa (PDF de 35 kb)

7 de juny de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poemes de Josep Gerona per a cloure el cicle poètic

Josep Gerona
Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

Dimarts 7 de juny va tenir lloc la darrera sessió del cicle poètic amb la lectura a càrrec de Josep Gerona. El públic que va ser present a l'auditori de la Unió Excursionista de Sabadell va poder escoltar el poeta sabadellenc, primer amb textos triats dels seus llibres publicats a partir de l'any 2000, tant en català com en castellà: "Quan deixaré de creure", Premi L'Espurna del Clot; "Àlbum de noses", IV Premi de Poesia Parc Taulí; "Trompar l'ull", Arola Editors; "Hospital General", Ed. Emboscall; i "La Vida Original", Papers de Versàlia. Després l'autor va llegir alguns poemes publicats en els darrers "Quaderns de Versàlia" i també alguns altres d'inèdits.

logo

A la lectura i els comentaris explicatius, s'hi anaren intercalant les intervencions musicals de Montserrat Saña amb peces de J. S. Bach.

Recull de poemes de Josep Gerona (PDF)

Més informació sobre el cicle "Dimarts poètics a la UES".

31 de maig de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poemes d’Esteban Martínez per a la quarta jornada del cicle poètic

Esteban Martínez
Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

El passat dimarts 31 de maig va tenir lloc la lectura de poemes a càrrec d’Esteban Martínez. El nombrós públic que va acudir a l'auditori de la Unió Excursionista de Sabadell va poder seguir els textos del poeta i professor sabadellenc, extrets d’alguns del llibres de l’extensa obra publicada (Palabras indefensas (1999) −Premio Hispanoamericano Juan Ramón Jiménez−, A los frutos tardíos (2001), Penúltimos poemas últimos (2004) −Accèssit del Julio Tovar 2003−, Paisajes de la voz (2005), Las luces nómadas, (2012), i Carencias (2015), així com d’altres encara inèdits.

A la lectura i els comentaris explicatius, s'hi anaren intercalant les intervencions musicals del saxo baix d'Alicia del Campo.

La propera sessió tindrà lloc dimarts 7 de juny i la lectura de Josep Gerona servirà per tancar el cicle d’enguany.

Recull de poemes d'Esteban Martínez (PD 140 KBF)

Més informació sobre el cicle "Dimarts poètics a la UES".

Dijous 26 de maig de 2016

Presentació del Quadern «Paul Éluard» a Barcelona

Esteban Martínez

Josep Maria Ripoll presenta l'acte a l'Institut Français. A la taula (d'esquerra a dreta) Jordi Vintró, Ricard Ripoll i Arnau Pons.

Portada Quadern

Després de les dues primeres presentacions a Sabadell i Terrassa, dijous passat a la mediateca de l’Institut Français i a les 7.30 de la tarda, va tenir lloc la presentació a Barcelona del nou llibre de la col·lecció "Quaderns de Versàlia", sobre el poeta Paul Éluard, que va dedicat a Robert Ferrer, exdirector de l’Alliance Française de Sabadell.

Paul Éluard

Paul Éluard

Les il·lustracions d’aquest volum són fetes per Josep Gerona i l’edició n’ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

La vintena d’assistents a l’acte de dijous van seguir amb atenció les intervencions de Josep Maria Ripoll, de “Papers de Versàlia”, i dels poetes i traductors Ricard Ripoll, Jordi Vintró i Arnau Pons, que componien la taula.

Ricard Ripoll, poeta i professor de la UAB, va fer en francès una introducció a la vida i l'obra d’Éluard, i una síntesi dels continguts del llibre, al qual ell mateix hi aporta un article sobre la recepció d’Éluard a Catalunya.

A continuació Arnau Pons (Premio Nacional de Traducción per les seves versions de Paul Celan), traductor de la sèrie "Les petits justes" en el llibre, ens va llegir el seu text introductori, que explica el sentit de la seva aproximació als poemes d'Éluard.

Finalment Jordi Vintró (Premi Ciutat de Barcelona 2014 de traducció al català) va realitzar una lectura comentada d'alguns dels poemes d'Éluard que ha traduït al català en aquesta edició, recolzat per la lectura dels mateixos poemes en francès, feta per Ricard Ripoll.

Dimecres 11 de maig de 2016

Cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi 2"

Marcel Ayats comenta poemes de Narcís Comadira

El poeta Marcel Ayats a la biblioteca del Vapor Badia de Sabadell.

Narcís Comadira

Narcís Comadira

El passat dimecres 11 de maig va tenir lloc la cinquena sessió del cicle de lectures poètiques "Llegir poesia en temps de crisi-2" que presenta Papers de Versàlia a la biblioteca del Vapor Badia, dedicada a l'exposició inicial sobre la vida i l'obra poètica de Narcís Comadira.

Logo Biblioteques de Sabadell

En la sisena sessió, dimecres 18 de maig, el poeta i impressor Marcel Ayats va dirigir la lectura comentada d'alguns dels poemes de l’autor gironí, que van ser lliurats al públic assistent.

10 de maig de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poemes de Josep Maria Ripoll per a la tercera jornada a la UES

Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

Aquest dimarts 10 de maig va tenir lloc la tercera sessió del cicle amb la lectura a càrrec de Josep Maria Ripoll. El públic que va acudir a l'auditori de la Unió Excursionista de Sabadell va poder escoltar el poeta, crític i professor sabadellenc, amb textos triats dels seus llibres publicats ("Homenatges i sàtires", edició privada, 2002, "Dels marges", Papers de Versàlia, 2004 i "Dir", Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra 2008, Proa, 2009) i d'altres inèdits.

logo

A la lectura i els comentaris explicatius, s'hi anaren intercalant les intervencions musicals del saxo baix d'Alicia del Campo.

La propera sessió tindrà lloc dimarts 31 de maig i serà protagonitzada per Esteban Martínez.

Recull de poemes de J. M. Ripoll (PDF 52 KB)

Més informació sobre el cicle "Dimarts poètics a la UES".

3 de maig de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poemes de Quilo Martínez al cicle de la UES

Poemes de Quilo Martínez al cicle de la UES
Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

El dimarts 3 de maig es va fer la segona sessió del cicle "Dimarts poètics a la UES" amb la lectura dels poemas de Quilo Martínez, llegits per Araís Sierra Morales.

El nombrós públic assistent a l'auditori de la Unió Excursionista de Sabadell va poder seguir la seva trajectòria vital, des del Xile d'infància i joventut, l'exili als anys 70 pel cop militar i la dictadura de Pinochet, i l'arrelament a Sabadell, així com les diferents temàtiques abordades pel poeta a travès dels poemes triats d'alguns dels seus llibres ("Los Generales latinoamericanos han muerto", "Cabalgando otros paisajes", "Tiempo Inestable" i "Para quedar en paz") i els comentaris del propi poeta.

logo

L’exili, la distància, l’amor a la terra, l’indigenisme i la nostalgia son els temes principals de la creació poètica d’aquest autor.

A la lectura i els comentaris explicatius, s'hi anaren intercalant les intervencions musicals d'Alicia del Campo al teclat.

Selecció de poemes de Quilo Martínez (PDF 212 KB)

Més informació sobre el cicle "Dimarts poètics a la UES".

Divendres 29 d'abril de 2016

Exposició "Mirador sense barana"

Marcel Ayats posa textos poètics a les fotos de Joan Picanyol

Foto de Joan Picanyol.

Al Centre Cívic Baró de Viver de Barcelona (carrer de Quito, 8-10) el divendres 29 d'abril a les 7 de la tarda tindrá lloc la inauguració de l'exposició "Mirador sense barana" amb fotografies de Joan Picanyol, que vol mostrar la perifèria "deshumanitzada" de les nostres ciutats, i en la qual Marcel Ayats hi aporta paraules que comenten les imatges i les fan encara més incisives.

La mostra estarà oberta fins al dia 28 de maig.

A partir del 25 d'abril de 2016

Club de poesia contemporànea amb Esteban Martínez

Per iniciativa de la Fundació Ars i de la llibreria Llar del llibre, a partir del 25 d'abril, s'inicia un club de lectura de poesia que serà dirigit per Esteban Martínez, membre de Papers de Versàlia.

Ens felicitem perquè la promoció de la lectura i de la poesia hagi trobat un nou espai a la nostra ciutat!

Per més detalls amplieu la imatge.

26 d'abril de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poemes de Marcel Ayats per començar el cicle a la UES

Poemes de Quilo Martínez al cicle de la UES
Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

logo

Aquest dimarts es va iniciar el cicle "Dimarts poètics a la UES" amb la primera lectura a càrrec de Marcel Ayats. El públic que va acudir a l'auditori de la Unió Excursionista de Sabadell va poder seguir la trajectòria vital del poeta a travès dels poemes triats dels seus llibres publicats logo UES(Naufragi silenciós d'ales cremades i El clima de l'asfalt) i inèdits (El sentit de la vida, El cor palpita a la butxaca i Poemes de La Fosca).

A la lectura i els comentaris explicatius, s'hi anaren intercalant les intervencions musicals del saxo baix d'Alicia del Campo.

La propera sessió tindrà lloc dimarts 3 de maig i serà protagonitzada per Quilo Martínez.

Més informació sobre el cicle "Dimarts poètics a la UES".

D’abril a juny de 2016

«Dimarts poètics a la UES»

Poetes de Papers de Versàlia al cicle de la UES

A partir de dimarts vinent, 26 d’abril, tindran lloc cinc lectures de poesia a l'Auditori de la Unió Excursionista de Sabadell a les 7'30 de la tarda.

Cada sessió serà protagonitzada per un dels poetes del grup "Papers de Versàlia", que llegirà i comentarà poemes del seus llibres publicats i alguns inèdits.

Cartell realitzat per Natividad Ayala

Cartell realitzat per Natividad Ayala

Les lectures comptaran amb el contrapunt musical d'Alicia del Campo, saxo i piano.

El programa és el següent:

· 26 d'abril - Marcel Ayats
· 3 de maig - Quilo Martínez
· 10 de maig - Josep Maria Ripoll
· 31 de maig - Esteban Martínez
· 7 de juny - Josep Gerona

Entrada lliure.

logo Organitza:
UES - Secció de Cultura i Papers de Versàlia.

UES - Unió Excursionista de Sabadell
Carrer de la Salut, 14 -16, Sabadell - Telèfon 93 725 87 12
www.ues.cat

Memòria d'activitats »